Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Samettista maa-artisokkaa








Maa-artisokka (Helianthus tuberosus), jota kutsutaan toisinaan myös mukula-artisokaksi, on Perusta kotoisin oleva intiaanien viljelykasvi. Se ei ole mitenkään läheistä sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun.
Maa-artisokka muodostaa syötäviä maanalaisia mukuloita, joista sitä myös kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa. Mukulat sisältävät runsaasti inuliinia sekä jonkin verran hedelmäsokeria. Kasvilla on jopa kaksi metriä korkea varsi ja keltaiset, auringonkukkia muistuttavat kymmensenttiset kukat.
(Lähde: Wikipedia)

Miksi ihmeessä maa-artisokkaa ei tule käytettyä useammin? Pyree oli nopea tehdä ja se oli samettisen pehmeää, hieman makeaa ja aivan älyttömän hyvää ja hienostuneen makuista. Seuraavaksi pitääkin tehdä maa-artisokkakeittoa.



Pekoniin kiedottua lohta


700 g lohifile
1 pkt pekonia
timjamia
suolaa

Leikkaa ruodoton lohifile sopiviksi annospaloiksi. Mausta kevyesti suolalla ja timjamilla. Kiedo palat pekonilla. Laita uuniin 225-asteeseen n. 20 minuuttia. Lopuksi voit laittaa grillivastuksen päälle hetkeksi, näin pekonit saavat rapean pinnan.

Maa-artisokkapyree

1 kg maa-artisokkaa (kuorittuna 600 g)
2 dl kermaa
Maldon-suolaa

Kuori maa-artisokat ja paloittele ne. Laita maa-artisokat kattilaan ja kaada joukkoon 2 dl kermaa. Anna kiehua kevyesti n. 30 min tai kunnes pehmeitä. Varo ylikiehumista, vaikka pidin levyä pienellä, tuli kerma yli jossakin vaiheessa. Kaada maa-artisokat (jätä osa kermasta kattilaan) tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta, kunnes pyree on sopivan tasaista. Lisää ripaus suolaa ja tarvittaessa loput kermat.

Lisukkeena tarjotut porkkanat paloiteltiin pieneksi ja paistettiin paistinpannulla voissa ja maustettiin kevyesti suolalla.
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
6 Comments
Share :

6 kommenttia:

  1. ah, niin hyvää...mutta mulla tulee siitä vatsa kipeäksi! Onko sulla siihen mitään apua? Joku sanoi että kun maustaa fenkolilla se auttaisi?

    VastaaPoista
  2. Meillä muhii juuri uunissa maa-artsokka-palsternakkapaistos. Nakataan eetteriin, kun ehdtään.

    Tuohon vastakipuun minulla ei ole mitään niksiä. Harmillinen juttu! Mulle tulee yleensä tuo sipulikeitosta...

    VastaaPoista
  3. Maa-artisokkaa käytin vasta joku aika sitten ensimmäistä kertaa,vaikka sitä täällä saa hyvin ympäri vuoden-.Ihastuin ensi suupalan haukattuani.Itse tein hunajaista maa-artisokkaa uunissa,ja mielettömän hyvää oli.Fenkolin siemenet tosiaankin auttavat siihen vatsavaivaan....

    VastaaPoista
  4. Hei Tarja,

    Olen kuullut, että kun käyttää pidempään kivut helpottavat, mutta eihän se tietenkään alkuun auta :( Yksi erittäin oivallinen aine mahan turvotukseen ruokailun jälkeen on piparminttuöljy (luontaistuotekaupasta). Muutama tippa veden joukkoon auttaa kummasti. Avaa samalla nenänkin :) Olen käyttänyt myös maa-artisokkajauhetta (luontaistuotekaupasta) aamusmoothien joukkoon makeuttajaksi, tekee erinomaisen hyvää suolistobakteereille. Tämä voisi olla myös hyvä keino "siedättää" itseään maa-artisokalle ja samalla parantaa suolistoa :) Syy taitaa olla tuo inuliini, josta oheisessa jutussa puhutaan. http://www.iltasanomat.fi/terveys/voiko-tama-yleinen-lisaaine-olla-mahakipujen-syyna/art-1288338555725.html. Kokeile ihmeessä tuota fenkolia, Yaelian kirjoitti, että auttaa. Kerro miten kävi :)

    VastaaPoista
  5. Tusla, jään odottelemaan postausta :) Taitaa olla samaa inuliinia tuossa sipulissakin.

    VastaaPoista
  6. Yaelian, taidat saada tuoreita kasviksia paljon pidempään kuin me täällä kylmässä Suomessa :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @hellanjaviinilasinvalissa