Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Koko juhannuksen menu ja kesän paras keittokirja


Juhannus on vietetty mökkeilemällä, hyvin vaihtelevalla vaatetuksella. Välillä kesämekko on ollut juuri sopiva, mutta suurimman osan ajasta toppatakki olisi ollut oikea asustus. Ruoka on yritetty kattaa useimmiten ulos, mutta välillä on ollut pakko antaa periksi ja siirtyä sisätiloihin, koska toppatakki jäi kaupunkiin. Onneksi sauna on lämmittänyt illalla.  Kummasti tekee mieli alkaa tutkimaan äkkilähtöjä, mutta annetaan Suomen kesälle vielä viides mahdollisuus.

Sääennusteiden perustella hain kirjastosta jo aiemmin kaksi kertaa lukemani Peter Maylen kolme romaania Provencesta. Kun ulkona tuuli tuivertaa, on hyvä vaihtoehto siirtyä Provenceen edes ajatuksissa. Tunnen olevani oliivipuiden katveessa nauttimassa eväskorin antimista, lasissani naapurin tuottamaa punaviiniä ja minut ympäröi ihanan pehmeä lämpö, josta voin vain haaveilla täällä kylmässä Suomessa. 

Ruokaa on kuitenkin tehty ja paljon. Kun ruokapöydässä on ollut koko juhannuksen vähintään 7 henkeä, niin siinä jo hetki vierähtää keittiössä. Ennakkosuunnittelu on kannattanut, valmistelin suuren osan ruoista jo kotona.

Perjantai-illalla valmistelimme hampurilaisia, jotka katosivat parempiin suihin niin nopesti että kamera ei  ehtinyt mukaan.

Juhannusaattona nautittiin kalaa. 

Savulohi nobiskastikkeella
Sipuli- ja purjosilakkaa
Sinappi- ja sipulisilliä
Kananmunia
Hölskykurkkuja
Graavilohi ja kylmäsavusiika hovimestarikastikkeella
Uusia perunoita ruohosipulivoilla

Jälkkäriksi
Raparperipiirakka ja vaniljakastikkeella



Takana nobiskastike, vasemmalla voi-ruohosipulikastike ja oikealla hovimestarinkastike



Hölskykurkut

1 kurkku 
1 tl suolaa 
3 tl sokeria 
1.5 rkl etikkaa 
2 rkl hienonnettua tilliä

Siivuta kurkku mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä ja pane viipaleet kulhoon. Ripottele suola pinnalle. Sulje kulho kannella tai lautasella ja  hölskytä kurkkuja, kunnes ne tulevat läpikuultaviksi. Lisää etikka ja sokeri. Lisää tillisilppu ja sekoita. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.
..............................................

Etikalla ja ruohosipulilla terästetty nobiskastike

Tämä erityisesti rasvaiselle kalalle tarkoitettu kastike on Grillatun kera -kirjasta ja sitä tuli juhannuksen aikana laitettua monen muunkin ruoan päälle. Tämän kastikkeen teossa oli pieniä ongelmia. Kolmen minuutin keittämisen jälkeen kananmuna on raaka sisältä ja kuoriessa hajoaa käsiin eli kuori muna kulhon yläpuolella. Tein kastikkeen alun tehosekoittimessa, mutta en uskaltanut luottaa siihen, että kastike olisi lähtenyt paksuuntumaan siinä, vaan siirsin sen vatkattavaksi öljyn lisäys vaiheessa. Kirjan kuvassa kastike on valkoinen, minulla kauniin keltainen. Joka tapauksessa kastike oli erittäin hyvää.

1 kananmuna
1 rkl väkiviinaetikkaa (12 %)
1 tl dijonsinappia
1 valkosipulikynsi
2 dl rypsiöljyä
2 rkl ruohosipulisilppua
suolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Laita kananmuna kiehuvaan veteen ja keitä kolme minuuttia. Ongi muna ylös ja viruta hetken aikaa kylmässä vedessä. Kuori ja pilko muna ja yhdistä ehdottoman puhtaassa kulhossa etikan ja sinapin kanssa. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja sekoita sauvasekoittimella tai käsin voimakkaasti vatkaten. 
Lisää öljy aluksi tipoittain ja sitten ohuena nauhana. Sekoita tai vispilöi koko ajan, kunnes seoksesta tulee sileä tasainen kastike. Mausta ruohosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.

Ohje: Grillatun kera

..............................................

Voi-ruohosipulikastike

Sulata kattilassa voita ja sammuta levy. Lisää ruohosipulia tai kevätsipulia ja anna hautua hetki. Tarjoile uusien perunoiden kanssa.

..............................................

ja illalla grillattiin

Naudan sisäfilepihvit basilika-valkosipulimaustevoilla
Perunanyytit ruohosipulivoilla
Omenatsatsiki

Basilikavoi, omenatsatsiki sekä nobiskastike
Grillissä lämmitettyihin uusiin perunoihin lisättiin suolaa ja päivällä tehtyä voi-ruohosipulikastiketta

Omenatsatsiki

2 hapanta omenaa
1/2 sitruunan mehu
1/2 vihreää chiliä siemenet poistettuna
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 pulleaa valkosipulinkynttä puserrettuna
hiutalesuolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Poista omenista siemenet ja raasta omenat karkeasti. Mikäli omenat ovat mehukkaita, puristele liika neste pois käsin. Kumoa omenaraaste kulhoon ja purista päälle sitruunamehu. Hienonna chili ja lisää jogurtin ja puserrettujen valkosipulikynsien kanssa omenaraasteeseeen. Sekoita kunnolla ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lusikoi kastike ilmatiiviseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Ohje: Grillatun kera

..............................................

Basilikavoi

1 iso valkosipulinkynsi
2 dl tuoretta basilikansilppua
1 tl oliiviöljyä
150 g huoneenlämpöistä voita
hiutalesuolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Raasta valkosipulikynsi ja sekoita basilikasilpun ja öljyn kanssa, terillä varustetussa monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää voi, jatka sekoittamista ja mausta suolalla ja mustapippurillla. Kumoa maustevoi leivinpaperille ja kääri tiiviiksi pötköksi.
Pidä voipötköä pakastimessa vähintään kaksi tuntia ja ota huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen kuin viipaloit sen ja asetat tarjolle.

Ohje: Grillatun kera

..............................................

Juhannuspäivänä syötiin juhannusaatosta jääneitä kaloja ja savukalan tilalla oli poikani virvelöimiä ahvenia paistettuna. Illalla taas grillailtiin.

Naudan sisäfilepihvit valkosipuli-sitruunavoilla
Tabbouleh



Valkosipuli-sitruunavoi

3-4 valkosipulinkynttä
150 g huoneenlämpöistä voita
1 ison sitruunan raastettu kuori
1 tl vastapuristettua sitruunamehua
hiutalesuolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Raasta valkosipulinkynnet hienoksi ja sekoita voin sekä sitruunan raastetun kuoren  ja mehun kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kumoa maustevoi leivinpaperille ja kääri tiiviiksi pötköksi.
Pidä voipötköä pakasteessa vähintään kaksi tuntia ja ota huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen kuin viipaloit sen ja asetat tarjolle.

Ohje: Grillatun kera

..............................................

Meiltä oli jäänyt minttu kauppaan, joten tabbouleh tehtiin ilman sitä. Kokojyvävehnän sijasta käytimme quinoaa eli tämä versio on myös gluteeniton. Tästä tehtiin tupla-annos ja nautittiin loput seuraavana päivänä kylmänä, nam.

Tabbouleh persiljan ja (mintun) kera

2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
3 isoa tomaattia siemenet poistettuna
4 dl (kasvisliemessä) keitettyä quinoaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 dl tuoretta minttusilppua
1,5 dl persiljasilppua
suolaa ja karkeaksi jauhettua mustapippuria

Hienonna valkosipulikynnet ja punasipuli ja leikkaa kurkku ja tomaatit pieniksi paloiksi. Kumoa kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon quinoa, sitruunan mehu ja raastettu kuori ja oliiviöljy. Lisää minttu- ja persiljasilppu ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita hyvin ja anna tekeytyä ainakin 30 minuuttia ennen tarjolle viemistä.

Ohje: Grillatun kera

..............................................


Yösyömiseksi vielä Kesäyönsalaattia, johon lisättiin hieman päivästä jääneitä keitettyjä perunoita

..............................................

Sunnuntaina syötiin kaikkea hyvää mitä on jäänyt jääkaappiin ja nautittiin jälkkäriksi marenkikakkua kermalla, raparperilla ja mansikoilla.

Juhannuksena syötiin paljon, mutta pakkohan sitä on jotenkin lämmitellä kun ei saunassakaan voi koko ajan istua. 




Juhannusresepteistä suuri osa on Lisa Lemken Grillatun kera -kirjasta. joka on ehdottomasti tämän kesän kirjalöytö. Kirja on täynnä ihania kastikkeita, lisukkeita, salaatteja ja jälkiruokia kesäpöytään. Nimensä mukaisesti kirja keskittyy lisukkeisiin eikä niinkään grillailluun. Kaiken hyvän lisäksi kirja on erittäin tyylikäs ja täynnä kauniita kuvia. Hellan ja viinilasin välissä suosittelee grillailun ystäville!

  
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
4 Comments
Share :

4 kommenttia:

  1. Voi luoja mitä ihania herkkuja!!! Meidän juhannusmenyymme oli skumppaa lukuunottamatta hyvin paljon vaatimattomampi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun mökillä on vesijohtovesi ja sähkö, niin se auttaa aika lailla ruoan tekemistä eli siinä se selitys. Olen silti aivan varma, että teidän Weber on hehkunut kuumana herkkugrillailusta :) ja onneksi on teillä on ollut reilusti skumppaa. Sillähän saa pahimmassa tapauksessa pestyä myös hampaat, jos vesi pääsee loppumaan.

      Poista
    2. Niin, siis se skumppakin tuli teiltä, asetin sanani tuossa aiemmin hassusti! Eli kiitokset siitä ja hetkistä laiturilla :)

      Aivan mahtava idea muuten tuo skumpalla hampaidenpesu ;)

      Poista
    3. ihania hetkiä olivatkin, kiitos! Pitää kokeilla tuota hammaspesu vaikka syksyllä lämmikkeeksi :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @hellanjaviinilasinvalissa