Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Valioyksilöitä


Sain hetken aikaa sitten kutsun Valiolle kokkailemaan luomutuotteilla ja samalla tutustumaan Valion uutuuksiin 8 bloggaajakollegan kanssa.

Luomuruoan saloihin meidät johdatti Valion Koekeittiön kanssa Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen. Näiden lisäksi ruokastylisti Sanna Kekäläinen kertoi meille ruokastailauksen hienouksista.

Sanna ja Sasu

Ennenkuin menen meidän kokkailuihin jaan muutaman luomufaktan. (Lähde: Valio)
  • peltokasveilla kolmannen vuoden sato on luomua (väkilannoitteet tai kemiallinen kasvinsuojelu ei ole sallittua) 
  • maito on luomua, kun eläin ollut 6 kk luomuhoidossa 
  • naudanliha 12 kk luomuhoidossa ja aina vähintään 3/4 kunkin eläimen elämästä 
  • siirtymävaiheen jälkeen tuote voidaan markkinoida luomuna ja saada sille mahdollinen luomulisä 
Luomueläinten hoito ja ruokinta: Tilaa, liikuntaa, valoa ja luomuruokaa
  • Vasikoiden tulee saada täysmaitoa vähintään 3 kk:n ajan syntymän jälkeen 
  • Ruokinnan perustana on hyvälaatuisen apilapitoisen säilörehun vapaa syöttö. 
  • Väkirehuna käytetään luomuviljaa, hernettä, härkäpapua ja rypsiä. Myös kaupallisia luomulaatuisia täydennysrehuja on tarjolla 
  • Yli viikon ikäisten vasikoiden on päästävä ryhmäkarsinaan, kytkettynä pitäminen on kielletty 
  • Kesällä nautojen tulee päästä laitumelle 
  • Parsinavetat on sallittu vain pienillä tiloilla (= n. 15 lypsylehmää) 
  • Parsinavetasta tulee järjestää säännöllinen ulkoilu talvella. Pihatossa ei tarvitse olla talviulkoilua, jos käytössä on normaalia pidempi laidunkausi 
  • Ohjeissa on määritelty, miten suuret tilat navetassa tulee olla/eläin sekä mm kuinka isot ikkunat pitää olla, jotta lehmät saavat riittävästi luonnonvaloa. 

Sekä Suomessa että Ruotsissa kuluttajien mielenkiinto on jossain määrin siirtynyt luomun sijasta tavalliseen luonnolliseen, lisäaineettomaan, terveelliseen sekä lähellä tuotettuun ruokaan. Ei huono asia, eikähän näitä yhdistelemällä olla niin oikeilla jäljillä kuin vain voidaan.

Koekeittiössä sain parikseni Glorian Blog Awards -gaalassa palkitun Parhaan Ruokablogin isännän Chez Jasun, joka edusti mieskiintiötä joukossamme. Jaakon kanssa kokkailimme ensin ruoat Valion antamien reseptien pohjalta, jotka sitten kuvattiin Valion sivuille. Tämän jälkeen saimme tuunailla reseptejä oman mielemme mukaan. Meidän kokkauksiamme olivat mansikkapiimä, toscaomenat vaniljakastikkeen kanssa ja kuten suuren luokan kokkikilpailuissakin, niin myös täällä napsahti bonustehtävä, joka oli financier.

Mansikkapiimä
Alkuperäinen ohje yhdelle 

1,5 dl luomupiimää
n. 0,5 dl mansikkasosetta
n. 0,5 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa



Mansikka-basilika luomupiimäjuoma
Tuunattu versio isommalla joukolle

1,5 l luomupiimää
5 dl mansikkasosetta (sokeroitua)
2 kourallista basilikan lehtiä
2 dl tuoreita mansikoita
n. 2 rkl sitruunamehua

Sekoita blenderissä piimä, mansikkasose, basilikat ja tuoreet mansikat. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai sitrunamehua.




Toscaomenat
5 annosta


750 g (5 - 7) hapahkoa omenaa
75 g voita
2 dl mantelilastuja
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl  maitoa

Leikkaa omenat neljään osaan. Poista siemenkodat. Kuori omenat halutessasi (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria).
Leikkaa omenoista viipaleita tai lohkoja. Laita laakeaan uunivuokaan.
Sekoita muut ainekset kattilassa. Kiehauta. Kaada seos omenoiden päälle.
Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.
Tarjoa hieman jäähtyneenä Valio vanhan ajan vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. 

Sasun bonustehtävä
Ehdimme juuri Jaakon kanssa huokaista, kun nakki taas viuhahti. Bonustehtävä napsahti yhdelle kokkajaparille ja olihan se arvattavissa, että se napsahti äännekkääseen nurkkaan. Tämä oli Sasun mielestä niitä reseptejä, että kun kaikki muu menee pieleen - niin tämä onnistuu. Hän ei kuitenkaan toivon mukaan tarkoittanut, että me olisimme jotenkin epäonnistuneet aikaisemmissa resepteissämme... Tottahan toki tämäkin tehtiin mallikkaasti.

Kuva: Valio
Financier

3 dl mantelijauhetta
1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
suolaa
vaniljasokeria
sitruunan kuori
2 kpl valkuaista
1/2 dl sulatettua voita
1 oksa tuoretta rosmariinia
3/4 dl vettä

Sulata voi ja silputtu rosmariini. Anna voin jäähtyä.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää joukkoon valkuaiset, jäähtynyt voisula, sitruunankuori ja vesi.
Sekoita erittäin hyvin sormin. Kaada taikina voideltuihin muffinssivuokiin. Täytä kaksi kolmasosaa muffinssivuoasta.
Laita uuniin 180-asteeseen n. 8 minuuttia. Kun pinta halkeilee, ota kiireesti ulos uunista.
Anna jäähtyä hetkisen ja tarjoile.
Rosmariinin sijasta taikinaan voi lisätä vaikka timjamia tai muuta mieluisaa yrttiä.

Tästä linkistä löydätte muiden bloggaajien tuunaamat reseptit.

Suuret kiitokset ihanasta päivästä kaikille valioyksilöille - Valiolle, ihanille bloggaajakollegoille: Liemessä, Kokit ja Potit, Vatsasekaisin Kilinkolin, Kirsin Keittiössä, Kivistössä, Terhin Keittiössä ja erityisesti mahtavalle parilleni Chez Jasulle!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.


QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
4 Comments
Share :

4 kommenttia:

  1. Kiitos itsellesi Johanna! Oli kyllä hurjan hauska ilta. Paitsi, että "hyvin suunniteltu on kokonan tekemättä" ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siinä voi käydä ja on välillä käynytkin :)

      Poista
  2. Kiitos hurmaavasta seurasta, Johanna!

    VastaaPoista
  3. Kiitos itsellesi Hannele, loppuillan odottelu kului siivillä hyvässä seurassa.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @hellanjaviinilasinvalissa