Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Suklaa-lakritsikeksejä ja Fiskarsit testissä


Syyslomaviikko on ollut loistavaa aikaa kokkailuun lasten kanssa tai siis lasten kokkailuun. Poikani on päättänyt testata Ulla Svenskin uutta Suomen lasten leivontakirjaa ja samalla Fiskarsin välineitä.

Pikku Murut tai siis oikeastaan poikani 9v. on ollut huomattavan innostunut leivontaan ja ruoanlaittoon parin viikon aikana (hyvä, hyvä). Eilen hän leipoi kääretortun, suklaa-lakritsikeksejä ja porkkanasämpylöitä. Tänään hän alkoi tekemään perunamuusia, koska halusi tehdä perunarieskoja. Samalla saatiin muusikin ruoan kanssa. Mitäs minä siinä muutakaan, kuin kokoilin legoja pienemmän Murun kanssa.

Hienoja ahaa-elämyksiä tulee koko ajan, tuleeko tähän näin paljon oikeasti sokeria. Eikö tässä ole muita aineita, miksi kaupan pullassa on sitten niin pitkä lista aineita? Lasten kokkikursseja saisi olla enemmän - minä olen aikoinani käynyt kotitalouslautakunnan järjestämillä lasten ruokakursseilla monen monta kertaa, mutta siitäkin huolimatta äitini tokaisi nasevasti joskus: "ettet ikinä saa miestä, kun et osaa tehdä ruokaa"....



Vakiokäyttöön Fiskarsin Functional Form -välineistä ovat tällä hetkellä jääneet.
-Kuorintaveitsi perunalle
-Kuorintaveisti kasviksille, jota minä käytän kaikkeen kuorimiseen. Se perinteisempi malli on jotenkin paljon hitaampi käyttää. Ihan huippu!
- Raastimet. Kirjoittelinkin jo aiemmin, että meillä oli sellainen 70-lukulainen raastin. Tämä tuntuu todelliselta luksukselta. Näistä on 3 eri mallia. Kaksi 3-eri asentoon taivutettavaa mallia, joilla voi raastaa lautasen yllä ilmassa tai vaikka lautasella ilman naarmutusta. Kolmas on ns. kannellinen keräävä malli eli terää voi käyttää molemmin puolin, joko hienoon tai karkeaan raasteeseen ja alla on kaukalo, johon raaste kerääntyy.
- Paistinlasta. Siinä on kokoa ja oikeaa muotoa. Paistinlastan reunat ovat silikonia eli sillä saa kaavittua myös reunoilta. Joka aamuisen munakkaan ehdoton paistoväline. Paistinlastan kärki on tylppä eli sillä saa leikattua samalla munakkaan paloiksi.
- Lusikat. Silikonireunaiset lusikat toimivat niin keittojen teossa kuin taikinakulhon tyhjennyksessä. Koska reunat ovat silikonia, saa samalla lusikalla myös hoidettua nuolijan viran.
- Sitruspuserrin. Pusertimessa on irrallinen silikonireuna sisällä, jonka saa nostettua pois ja mehun kaadettua pohjalta ruoan sekaan. Ei ylimääräisiä kulhoja alla.
- Kokoontaittuva siivilä. Miten tätä ei ole keksitty ennen. Tilan säästäjä.
- Veitset. Functional Form -veitset ovat olleet minulla jo ennen tätä yhteistyötä. Ne pysyvät kädessä tukevasti, mikä on erittäin tärkeä asia lasten opetellessa puukon käyttöä, vaikka edelleenkin seuraan kauhulla näitä kokeiluja.
- Kaulin. On tosi eksoottisen näköinen, mutta toimiva. Siinä on non-grip päällyste eli taikina ei tarraa niin hyvin kuin puukaulimeen. Meillä ei siis ollut aiemmin kuin puukaulin.
- Valkosipulipuristin. Tämä on laite, jonka aiemmin hylkäsin täysin turhakkeena. Puristimen pesemiseen meni aivan liian paljon aikaa ja aina siinä oli joku vanha valkosipulikökkö sisälle jääneenä. Puukon lappeella painaminen ja sitten leikkaus, toimii paljon paremmin eikä tulos ole kitkerä. Nyt kuitenkin lapset tulevat keittiöön ja voimat lappeella painamiseen eivät aina riitä, joten taas tutustutaan puristimen toimintaan. Onneksi kehitys on mennyt eteenpäin ja tässä versiossa irrotettava puristusosa on ruostumattomasta teräksestä eli sen voi laittaa astianpesukoneeseen, eikä tarvi sormella kaivella jumittuneita valkosipuleita pohjalta.

Edelleenkään en ole kaikkia testannut, mutta nämä ovat löytäneet paikkansa jokapäiväisessä ruoanlaitossa. Ei meillä nyt sentään joka päivä kaulinta käytetä, mutta muuten.

Jos ette vielä ole käyneet kurkkaamassa Fiskarsille tekemääni
"pöhisevä" lohikeitto -videopätkää,
niin täältä pääset katsomaan sen ja samalla voit antaa äänesi sille osallistuen 300,- arvoisen herkkukorin arvontaa.

Juttua tuosta Svenskin keittokirjasta tulee myöhemmin, koska poikani näyttää pyhittävän syylomansa keittokirjatestaukseen. Tässä kuitenkin meillä jo useamman kerran tehty suklaa-lakritsikeksiresepti. Ohje on alunperin löydetty Nigella Express -kirjasta, mutta se on kokenut matkanvarrella muodonmuutoksen. Huomioi, että jos teet reseptin gluteenittomana, käytä myös gluteenitonta lakritsia. Ei niin kauniita, mutta niin hyviä.



Suklaa-lakritsikeksit

100 g huoneenlämpöistä voita
150 g fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta
1 kananmuna
150 g gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja
35 g tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
150 g tummaa suklaata rouhittuna
50 g lakritsia pieninä paloina

Kuumenna uuni 180-asteeseen. Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi (yleiskone on aika hyvä apu tässä), vatkaa joukkoon vaniljauute ja kananmuna. Sekoita kaakaojauhe, jauhot ja leivinjauhe kulhossa ja vatkaa se hiljalleen voiseoksen joukkoon. Kääntele rouhittu suklaa ja lakritsipalat lopuksi taikinaan. Nostele taikinasta nokareita n. 15 ml kokoisella pyöreäreunaisella mittalusikalla. Laita nokareet leivinpaperille. Paista keksejä uunissa n. 12 minuuttia ja anna jähmettyä muutama minuutti. Nosta jäähtymään ritilälle.

Yhteistyössä Fiskarsin kanssa
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Onpa mahtavaa että pojusi on noin innostunut ruuanlaitosta:) Oman poikani kanssa yritin ja yritin mutta ei löytynyt tarpeeksi kiinnostusta,paitsi silloin kun teimme kotitekoista pastaa pastakoneella;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän teilläkin vielä löydy into kokkailuun, kun aika on oikea. Teet sen luokan ruokia kotona, että vaikea kuvitella ettei olisi geeneissä :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta