Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Joulu 2013


Tätä minä juuri tarkoitan kun vouhkaan, että pitäisi osata nauttia joulun odotuksesta, se meni jo. Iso Muru lähti töihin, mutta onneksi tänään on perjantai. Jääkaappi on pullollaan herkkuja, mutta tiedättekö mikä on kamalinta vanhenemisessa? Kun ei jaksa enää syödä kuten ennen ja silti paino nousee, huutava vääryys. So much food and so little time. Arvaatte varmaan, että ensi vuoden alusta on luvassa tiukkaa kuntoilua ja uusi teema vuodelle 2014 on valittuna. Viime vuonna kuntoiltiin hellan ja kahvakuulan välissä ja tänä vuonna keksitään taas jotakin kivaa.

Joulupöytä oli tänä vuonna entistäkin enemmän kalavoittoinen. Jos pitäisi päättää mitä ottaisin joulupöydästä mukaan autiolle saarelle, se olisi helppo homma. Ilman mitään ravintoarvojen miettimistä, täyttäisin korini siian- ja muikunmädillä sekä samppanjalla. On se niin hyvää!





Juuri parahiksi pöydästä noustuamme kolahti etuovella ja punanuttuinen joulupukki saapui ilostuttamaan iltapäiväämme. Olemme olleet etuoikeutetttuja, koska pukki on ehtinyt meille joka vuosi lasten syntymästä lähtien ja miten hieno pukki meillä on ollutkaan. Lasten riemulla ei ole mitään rajaa ja taitaa siellä pohjalla olla vieläkin pientä uskonpoikasta, että ehkä sittenkin joulupukki on olemassa. Lahjat jaettiin ja kaikilla oli hyvä mieli - toivelahjoja tuli. Tänä vuonna lahjapolitiikka oli: selkeästi vähemmän lahjoja ja siitä onnistuttiin pitämään kiinni.



Myöhemmin nautitiin savustetusta peuranjalasta, salaateista ja juustoista. Jouluaattona pöydässä oli myös perinteisiä äitini tekemiä porkkana -ja lanttulaatikoita sekä rosollia. Meidän perheen jouluruokailuihin ne eivät enää kuulu, koska ne eivät taas tällä hetkellä maistu. Ehkä 5 vuoden kuluttua tilanne on taas toinen. Sain tänä vuonna Atrian kampanjasta joulukinkun, jonka lahjoitin vanhempieni joulupöytään. Saimme maistiaiset aattona - hyväähän se oli kinkuksi, mutta ei ole savustetun peuranlihan voittanutta. Vaikka peura tänä vuonna jouduttiinkin ostamaan, maistui se silti ihan yhtä hyvältä kuin ennenkin.
Ennen joulua käväisin Fiskarsin yhteistyökumppaneiden brunssilla Pastiksessa, jossa maistoin ekan kerran Sir Lintsin pâtéeta. Siitä se ajatus sitten lähti. Aikalailla eri aineilla patee syntyi, mutta perusperiaatteet kuitenkin samat. Yksi kardinaalimoka tuli tehtyä, unohdin suolan. Ei hätää, sormisuola paikkasi mokaa edes hieman, tekevälle sattuu. Muuten pâtéesta tuli hyvää, ei ehkä alkuperäisen veroista, mutta hyvää.



Kun pikku Murut olivat menneet nukkumaan nautittiin aikuisten kesken vielä jääkylmät munatotit ja kuunneltiin joululauluja. Taisi joku ajaa Pikku Murun rallipeliäkin, koukuttaa selkeästi aikuisiakin.



Kalapöytä

- savukala
- kraavi au naturel
- kylmäsavusiika
- hovimestarinkastike
- valkosipuli- ja sinappisilakka
- sipuli- ja lasimestarinsilliä
- erilaisia mätejä, sipulia ja smetanaa
- kylmäsavulohirulla piparjuuritäytteellä
- perunat
- kananmunia
- kylmäsavulohisalaatti
- lämminsavulohisalaatti







Lihapöytä

- savustettu peuranjalka & karpalohyytelö
- marinoitu punajuuri-fetasalaatti
- pâté & punasipulihilloke ( versioni Lintsin pateesta alla)
- sienisalaatti
- juustot

lisäksi aattona:
- kinkku
- rosolli
- porkkana- ja lanttulaatikko

Jälkiruoka
- puolukkainen kuivakakku
- valkosuklaa-browniekakku
- juustot & mirabellahillo
- munatoti



Patee ja punasipulihilloke

4 cl konjakkia
4 cl portviiniä
6cl punaviiniä
2 laakerinlehteä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
50 g suppilovahveroita pakastettuja
90 g vasanmaksaa
600 g vasan jauhelihaa
150 g jauhettua silavaa
2 tl patee mausteseosta
1 rkl viherpippuria
suolaa
mustapippuria
timjaminlehteä
2 kananmunaa
2 rkl jauhoja
1 pkt pekonia (200g)

Keitä alkoholeja laakerilehtien kanssa kasaan, kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet, jäähdytä.
Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko isoimmat sienet. Ruskista sipulit ja sienet pannulla. Huuhtele ja pilko maksa.
Sekoita sieni-sipuliseos ja nesteet lihojen, silavan ja maksan kanssa. Mausta massa ja muista suola. Lopuksi sekoita massaan kananmunat ja jauhot. Tarkista maku.
Vuoraa pateeuoka pekonisiivuilla ja täytä vuoka tiiviisti massalla. Kypsennä patee 100-asteisessa uunissa vesihauteessa tunnista puoleentoista, kunnes sisälämpötila 60-65 astetta. Jäähdytä pateeta jääkaapissa yön yli.

Pateemausteseos
(tästä määrästä tulee mausteseos 10 vuoden pateisiin, joten sopii pienentää määriä)

3 rkl mustapippureita
3 rkl valkopippureita
1,5 rkl maustepippureita
1 rkl neilikoita
1 rkl makeaa paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl muskottipähkinää
1 rkl kuivattua meiramia
1 rkl kuivattua rakuunaa
1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua timjamia
0,5 rkl sinapinsiemeniä

Sekoita kaikki mausteet hienoksi tehosekoittimessa.

Punasipulihilloke

1 kg punasipuleita
1/2 kg hillosokeria
2,5 dl punaviiniä
3/4 dl punaviinietikkaa
1 kanelitanko
2 tähtianista
1 laakerinlehti
pieni pala chiliä

Leikkaa punasipuli suikaleiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä niitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Anna hillokkeen maustua kylmässä noin kolme vuorokautta ennen tarjoilua.


Pieni haaveileva keiju frilloissaan ja uusissa villasukissaan







QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Onhan se joulu aika ihanaa ruokajuhlaa, mutta kasvislaatikoista huolimatta pyhien jälkeen tekee mieli aivan toisenlaista ruokaa ja mahdollisimman kevyttä apetta. Muutamat herkut menkööt vielä vuoden vaihteen piikkiin, pöytä on varattuna raumalaisesta goto-ravintolasta... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle iskee joulun jälkeen mausteisen ja valkosipulisen ruoan kaipuu. Vaikka ei "hirveästi" ole herkuteltu, on oltu niin paljon sisällä, että alkaa ahistus iskemään :) Onneksi aurinkokin on hieman pilkahtanut.
      Ihanaa uutta vuotta ja pitääpä käydä kurkkaamassa uuden vuoden jälkeen mitä pidit Gotosta!

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @hellanjaviinilasinvalissa