Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Gratinoidut sinisimpukat & jääkarpaloinen pavlova ja ehkä hieman kuohuvaakin


Huomenna on ystävänpäivä ja ajattelin sen kunniaksi tehdä hieman herkkuja, onhan Iso Muru wokkaillut kiltisti koko viikon minulle. Valmistelut on aloitettu tänään perusasioista eli siivouksella. Nyt seuraa vuodatus! Minä en kestä tätä tavarapaljoutta, lasten legoja, barbin kenkiä, leikkiastioita, nukenvaatteita, kyniä, helmiä, hiuslenkkejä, pinnejä, vaatteita - niitä on aivan joka paikassa ja miten niitä voikin olla niin paljon. Kodinhoitohuone on täynnä urheiluvaatteita, kypärää, kenkää, monoa, suksisauvaa (miksi, en tiedä) ja järkyttävä määrä sinne ei kuulumatonta tavaraa. Ilmeisesti pitäisi tehdä inventaari raskaalla kädellä, koska hermothan tässä menee. Näin harmonisesti aloitin ystävänpäivävalmistelut. Onneksi muu perhe oli poissa, kun minä pyörin tornadon lailla.

Sitten siirryin hieman harmonisempaan hommaan eli marengin tekoon. Ajattelin tehdä huomiseksi Jääkarpaloisen pavlovan. Marenki on jo uunissa ja huomiseksi jää kinuskinteko, sen ajattelin tehdä itse ja tietenkin kakun koristelu. Tämä siis jälkkärisuunnitelma ja kuohuva on kylmässä. Vaihtoehtoisesti mietin tätä valkosuklaa-passionkakkua, joka on todella herkku, mutta päädyin kokeilemaan jotakin uutta.

Jääkaapissa odottaa Taittingerin Prestige Rosé Brut, katsotaan sopiiko kakun kanssa. Jos ei sovi, niin nautitaan kakku kakkuna ja samppanja samppanjana. Ei ongelmia!


Jääkarpaloinen pavlova
noin 10 palaa – gluteeniton

Marenkipohja
6 valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa

Täyte
3 dl kuohukermaa
1,5 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
5 dl jäisiä karpaloita

Lisäksi
Valmista kinuskikastiketta

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita keskenään hieno-, tomu- ja vaniljasokeri. Lisää vaahtoon ripaus suolaa ja sokeriseos erissä samalla vatkaten. Lisää lopuksi maissitärkkelys ja etikka.
Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille, ø noin 25 cm:n kokoiseksi levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.

Kypsennä marenkia ensin 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100 asteeseen ja kypsennä edelleen 1,5 tuntia.

Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.

Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon kinuskikastiketta pikkuhiljaa, maun mukaan. Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.

Edit: Tee kinuskikastike itse. Keitä 3 dl fariinisokeria ja 3 dl kermaa noin 15-20 minuuttia. Siitä jää vielä vähän yli karpaloiden päälle kaadettavaksi kuumana.


Alkupalaksi ajattelin tehdä Safkaa2 -kirjan gratinoituja sinisimpukoita. Emme ole olleet mitään suuria simpukanystäviä, mutta minusta tuntuu, että voisin olla valmis tykkäämään niistä. Tätä kirjaa on hypetetty niin paljon, että minunkin pitää alkaa testaamaan mitä herkkuja sieltä löytyy. Tämä olkoot ensimmäinen kokeilu.

Sinisimpukoiden kanssa kokeillaan Etelä-Afrikkalaista Pecan Stream Sauvignon Blancia, joka myös on uusi tuttavuus minulle.

(Edit: linkistä näet sopivatko yhteen ja miten valmistus onnistui)



Gratinoidut sinisimpukat
neljälle

500 g tuoreita sinisimpukoita
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
nokare voita
1 dl valkoviiniä
2 timjaminoksaa
karkeaa merisuolaa

Basilika-valkosipulivoi:
2 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta basilikaa (½ dl hienonnettuna)
50 g huoneenlämpöistä voita
loraus sitruunamehua
5 tippaa tabascoa
mustapippuria

1. Pese sinisimpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopsauttamalla avoinna olevia simpukoita pöydän kulmaan. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se pois.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää sekaan valkoviini ja timjami, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää kattilaan pestyt simpukat ja laita kansi päälle: simpukat kypsyvät ja avautuvat kuumassa vesihöyryssä. Ravistele kattilaa välillä ja kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua. Kun suurin osa simpukoista on auki, ota kattila pois liedeltä.
3. Nosta simpukat pois kattilasta. Napsauta simpukoista irti se kuorenpuolikas, joka ei ole simpukanlihassa kiinni.
4. Hienonna valkosipuli ja basilika. Sekoita kaikki basilikavoin ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Täytä simpukanlihassa kiinni oleva kuori basilikavoilla. Asettele täytetyt kuoret pellille tai vuokaan karkean merisuolapedin päälle, siinä ne pysyvät kivasti aloillaan.
5. Grillaa simpukoita 220-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Tarjoile heti.

Resepti: Safkaa2 Hanna ja Alexander Gullichsen 


Pääruoaksi, no sitä en ole vielä suunnittelut - onhan tässä vielä aikaa. Todennäköisesti otan pakastimesta hyvän palan riistaa sulamaan ja lähden miettimään mitä siitä tehtäisiin. Laitan viikonloppuna juttua, miten menu onnistui ja toivon mukaan silloin on jo kuviakin saatavilla.

Oikein ihanaa ystävänpäivää teille kaikille!
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta