Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Nyhtöpossu hirvestä Carolinan tapaan


Ruokabloggaajan elämä ei ole aina ihan helppoa. Myönnän, olen koukussa ruokaan. Rakastan uusien reseptien kokeilua. Vilja-allergianikin otan vain haasteena. Ilman sitä olisi moni ruoka-aine jäänyt kokeilematta eli silläkin on ollut merkityksensä - vaikka sitä välillä kiroan. Valitettavasti olen jälleen siinä pisteessä, että olen joutunut pitkään ihmettelemään omaa sietokykyäni. Mitta tuli onneksi vihdoinkin täyteen viime maanantaina ja sain itsestäni niskaotteen. Ainoa vaihtoehto on ruokavalion keventäminen ja hiilareiden vähentäminen.

Onneksi tässä on vielä hieman matkaa kesään ja talven suojakerros ehkä ehtii putoamaan kevään aikana. Paljon kasviksia, lihaa, hyviä rasvoja ja hiilarit vähiin. Marjoista en luovu. Otan tämän haasteena sekä omalle kropalle, mutta myös keittotaidoille. Nyt pitää tehdä herkullista kasvisruokaa. Liha ei tule olemaan ongelma, grilli toimii.

Eilen tein otsikon mukaisesti riivittyä possua hirvestä. Löysin loistavasta Liha -kirjasta hyvän tuntuisen reseptin Riivittyä possua Carolinan tapaan. Muokkasin siitä hirvelle sopivan ja sama sopii varmasti myös naudanlihalle. Riivityn lihan voi käyttää pastaan, salaattiin, hampurilaisen väliin, oikeastaan aivan mihin vaan. Todella hyvää!

Aloin lauantaiaamulla valmistelemaan lihaa ja totesin, että se olisi pitänyt laittaa marinoitumaan edellisenä iltana. Onneksi Iso Muru muisti marinaattorin, jota käytimme mökillä tosi paljon viime kesänä. Marinaattorilla otetaan ilma pois, tyhjiössä lihassyyt aukeavat ja lihasta poistuva ilma korvautuu marinadilla. Kun ilmanpaine päästetään takaisin rasiaan, lihassyyt sulkeutuvat ja marinadi jää lihan sisään. Marinaattori muuttaa mökille taas tänä kesänä ja todennäköisesti pelastaa jälleen monet pihvit. Välillä on kiva tehdä marinadeja, ettei aina mene pelkällä pippurilla ja suolalla.

Tämä ei sitten ollut minulle vaan Pikku Murulle




Nyhtöhirveä

2 kg hirven/naudan lapaa (1kg + 1kg)

Mausteseos
2 rkl savupaprikajauhetta
2 rkl muscovadosokeria
1 rkl  chilijauhetta
2 tl Dijon-sinappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria  myllystä
4 valkosipulinkynttä murskattuna

Liemi
1 l vahvaa lihalientä (vettä 1l + 2 lihaliemi Fond kuutiota)
1/2 tl cayennepippuria

Kastike
1,5 dl omenaviinietikkaa
1,5 dl ketsuppia
2 rkl ruokokidesokeria

Yhdistä mausteseoksen aineet keskenään ja hiero lihan pintaan. Anna maustua yön yli kelmuun käärittynä jääkaapissa tai laita marinaattoriin pariksi tunniksi huoneenlämpöön (pienempikin aika olisi varmaan riittänyt). Jos otat lihan jääkaapista anna lämmetä tunnin verran ennen paistopinnan paistamista, jonka voi tehdä pannulla tai grillissä. 
Siirrä liha uunivuokaan, joka on juuri oikean kokoinen lihalle. Kaada päälle kuuma cayennepippurilla maustettu lihaliemi. Lihan pitää peittyä.
Kypsennä 150-asteisessa (kiertoilma 135) uunissa 4 tuntia. 

Nosta liha toiseen astiaan ja siivilöi paistinliemi kattilaan.
Lisää paistinliemen sekaan etikka, ketsuppi ja sokeri. Keitä kokoon, kunnes kastike tiivistyy melkein siirappimaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa.

Tähän saakka voit valmistella edellisenä päivänä.

Riivi liha haarukalla suupaloiksi. Laita lihat astiaan ja anna maustua ainakin pari tuntia kastikkeessa. Ennen tarjoilua paista lihoja pannulla öljyssä hetki, jotta ne saavat väriä. 

Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. Sopii melkein mihin vain!
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
6 Comments
Share :

6 kommenttia:

  1. Nyhtöhirvi kuulostaa erityisen hyvältä :) Tuollaisesta marinaattorista en ole koskaan kuulluutkaan. Jännä vekotin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja olikin sitä, mutta ilman tuota kastike tuunausta olisi ollut liian kuivakkaa. :)

      Poista
  2. En liene ensimmäinen, joka ehdottaa tätä, mutta otan riskin: kannattaa tutustua fodmapeihin. Ilmeisesti uudet tutkimukset vihjaavat, että yliherkkyys liittyy nimenomaan näihin hiilareihin eikä gluteeniin, kuten aiemmin on epäilty (http://fodmapmonash.blogspot.com.au/2015/03/the-truth-behind-non-celiac-gluten.html)
    Mutta nyhtöhirveä täytyy tehdä, jos ensi syksynä siihen tulee mahdollisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tedän tuon ruokavalion tuoneen apua monelle, varsinkin suolistosairauksista kärsiville. Hyvä, että linkkasit jutun tuohon, kiitos!
      Minun tapauksessasi on kyseessä vilja-allergia eli olen allerginen viljojen valkuaiselle.

      Poista
  3. Sopiiko mausteseos myös possulle?

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @hellanjaviinilasinvalissa