20 maaliskuuta 2017

Pehmeän mausteinen porkkana-kikhernekeitto

Kirjoitinko perjantaina, että keittiöstäni muototuu ranskalaisen kulinarismin kehto viikonloppuna? Ei muotoutunut - kirjoitan koko tarinan teille kunhan toivun viikonlopusta. Tänä aamuna en vain voinut uskoa, että on taas maanantai. Olen oman elämäni Sulo Vilen...

Tässä välillä tarjoilen teille viikon keiton. Olemme Ison Murun kanssa todenneet, että linjojen ja työnteon kannalta on erittäin hyödyllistä tehdä iso kattilallinen jotakin kasvisvoittoista keittoa joka maanantai. Valitettavasti myös Pikku Muru on todennut sen oivalliseksi välipalaksi koulun jälkeen eli nyt joudun tekemään entistäkin isomman kattilallisen keittoa joka maanantai ja keskiviikko. Odotan kauhulla pojan kasvua, kun nytkään mikään ruoka ei tunnu riittävän ja silti poika on liiankin hoikka. Siunattu aineenvaihdunnalla, joka minulle on vain kaukainen muisto. 

Yritän saada teille näitä keittoreseptejä näin alkuviikosta ja kun ilmat lämpenevät hellelukemiin, voidaan siirtyä salaatteihin. Näillä keleillä on vielä pakko saada lämmittäviä keittoja. 

Bongasin tämän keiton Kotiliedestä ja pienellä tuunauksella tein siitä omani - tosin tupla-annoksena, jotta se riitti alkuviikoksi. Suosittelen tuplaamaan määrään, jos syöjiä on enemmän kuin kaksi, talossa asuu teinejä tai keittoa tarvitaan useammaksi päiväksi. Se maistuu loistavalta sellaisenaan, mutta parantumattomana suolaisen ja makean yhditelmän ystävänä tykkäsin pudottaa sekaan pekonia tai chorizoa. Jos kikherneet eivät maistu kokonaisena, voi koko satsin sekoittaa surutta sekaan ja jättää koristelut sikseen. 

Ihanaa viikonalkua!



Porkkana-kikhernekeitto


1 prk (285 / 170 g) kikherneitä
500 g porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä
3 rkl oliiviöljyä
0.5 tl kurkumaa
1⁄4 tl cayennenpippuria (tai vähän enemmän niille, jotka tykkäävät mausteisesta)
noin 8 dl kasvislientä
ripaus suolaa


Lisäksi oman mielen mukaan
ranskankermaa
tuoretta korianteria
ripaus rouhittua mustapippuria
pekonia tai chorizoa

Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Jauha maustesiemenet morttelissa.
Kuumenna kattilassa öljy ja nosta sinne mausteet. Lisää joukkoon porkkanat ja sipulit. Anna pehmetä hetki samalla käännellen. Lisää puolet kikherneistä sekä kasvisliemi.
Keitä aineksia noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat täysin pehmenneet. Mausta keitto ripauksella suolaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Paahda loput kikherneistä pannulla pienen öljylorauksen kanssa. Mausta kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile porkkana-kikhernekeitto paahdettujen kikherneiden ja ranskankerman kera. 

Koristele keitto. 


Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass

13 kommenttia :

  1. Keitot ovat just hyvii arkiruokii. Mun keittoon kyllä uppoo niin pekoni kuin chorizokin!

    VastaaPoista
  2. Keitot ovat tosi mahtavia ja mahtavaa on sekin, että poikasi on niihin tykästynyt. Voisi sitä huonompiakin välipaloja himoita.
    Niin, ja ne määrät kasvavat ihan astronomisiksi... nimim. pojat 14 ja 12

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mitä ihmettä mä alan sille syöttämään. Me tarvitaan oma karjatila...

      Poista
  3. sosekeitot on siitä käteviä, että niihin saa myös hävitettyä ylijäämä kasviksia jääkaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, meillä ei ole onneksi ylijäämiä kovasti näkynyt kun mehustus on aloitettu. Niin tyystin kaikki kasvikset katoavat mehustuksessa, että hyvä kun keittoon löytyy ainekset.

      Poista
  4. Onneksi kasvissosekeitto ei ole huonoimpia välipalahimoja :) Meillä kuopuksen herkkua on pinaattikeitto. Jos sitä ei riitä useaksi päiväksi ja kaikkiin ruoka-aikoihin, niin "elämä on pilalla"! En tiedä kuinka iso kattilallinen pitäisi tehdä, että riittäisi. Toisaalta itsekin pidän erittäin paljon juuri pinaattikeitosta ja vanhoina hyvinä aikoina päiväkodissa ollessani, pakattiin päiväkodin jämäkeitot meille kotiin mukaan. Oli siis minun - ronkelin lapsen - herkkuruoka havaittu sielläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään myös pinaattikeitosta, mutta enpä oikeasti osaa sanoa mitä lapset siitä ajattelevat. Pitääpä kokeilla - kiitos vinkistä :) Elämä on kyllä nykyään pilalla niiin monesta syystä, siis ei minulla mutta noilla pikku teineillä ;)

      Poista
  5. Tää on ihan huippua😀 Juustoista Porkkanakeittoa teen vähän väliä, mutta tämä ei tarvi juustoakaan, paitsi raasteen loppuja oon laittanut joskus päälle. Nyt oon viikon ajan syönyt lounaalla, kun saa proteiinitkin samalla. Kiitos ohjeesta ja vatsa tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulosointuja korvilleni, mahtavaa! Uusi keitto huomenna blogissa, eikä muuten häviä tälle yhtään :)

      Poista
  6. Tämä keitto on todella hyvää! Tein kaksinkertaisen annoksen ja lusikoimme miehen kanssa ihmeissämme ja otimme heti lisää. Pakastimessa on vielä yksi satsi jäljellä ja odotan jo huomisiltaa:)

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätit viestin minulle!

Blog design by Bella Lulu Ink