Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Paras kukkakaaligratiini ja Ikean lihapullia


Viimeinen viikonloppu lumilla tuntui kuumotuksena poskilla ja hyvänä väsymyksenä. Leitnerin kisat Himoksella päättävät etelä-Suomen kisakauden ja Pikku Murut laskivat viimeisen kerran tällä kaudella. Tänä vuonna emme lähde enää Lappiin vaan nautimme linnun laulusta ja lämpimistä hetkistä etelässä.


Vuokrasin ekan kerran asunnon Airbnb:n kautta Himoksella ja ihan nappiihan se meni. Mökki oli juuri sopiva meidän perheelle ja sopivalla paikalla lähellä länsi- ja pohjoisrinteitä. Pienen pienellä fiksauksella se olisi ollut vieläkin siistimpi. Lauantaipäivän auringonpaiste teki reissusta täydellisen. Termari täynnä Teijon hyvää Hondurasin luomukahvia ja retkituolilla retkottaminen oli juuri se mitä tarvitsinkin. Me muuten ostetaan kerralla 6 kg juuri meille sopivan tummaksi paahdettuja luomupapuja Teijolta. Siksi minut tapaa useimmiten oma muki kourassa. Hyvä kahvi on elämän isoja iloja. Onneksi Pikku Murut ahersivat rinteessä suurpuikan kaksi laskua ihan kohtuullisella menestyksellä (äiti on tyytyväinen, kunhan kaikki ovat ehjiä).

Lauri Tähkä oli illalla (minun mittakaavassani yöllä) esiintymässä Himos Areenalla, mutta mikään valta eikä voima olisi saanut minua liikutettua. Nopea vierailu naapurimökkiin, lasi viiniä ja hetki lehden kanssa - mökissä oli täysi hiljaisuus. 

Aikainen herätys ja syöksylasku (äidin pahimmat painajaiset) ja molemmat sunnuntaiaamuna. Viimeisetkin unenrippeet katosivat, kun kevyt sade herätteli inhottavan nihkeästi. Ei siis aivan ideaali sunnuntaiaamu naiselle, joka nauttii hitaista aamiaisista ja heräämisistä. Lapset selvittivät laskunsa enemmän kuin upeasti. Kun syöksysukset olivat tänä talvena ekaa kertaa jalassa ja tuloslistalla ollaan puolessa välin, olin haljeta ylpeydestä.


Onnekseni olin tehnyt kaikki viikonlopun ruoat valmiiksi torstaina, koska ylimääräistä aikaa ei ole. Tein pitkästä aikaa kukkakaaligratiinia ja se oli niin järistyttävän hyvää kuin kukkakaaligratiini nyt voi olla. Matkalla Himokselle poikkesimme Ikeaan syömään lihapullat ja ostamaan ihan muutaman pienen jutun. Nappasin ruokapisteestä mukaan bernaisekastikkeen. Kylmälaukussa kuljetin pakastimesta sulatetut hirvipihvit. Viikonlopun menu oli siis hirvipihvejä, Ikean bernaisekastikkeella ja kukkakaaligratiinilla. Jälkkäriksi juustoja ja herra Lidlin leipomia korvapuusteja. Lidlin korvapuustit ovat muuten hyviä vielä 2 päivän jälkeen hieman kassissa lyttääntyneenä. Silloin ne ovat sopivasti pehmentyneitä ja maistuvat hieman tahmealle taikinalle.
Lapset olivat toivoneet makaroonilaatikkoa jauhelihalla ja pekonilla ja sitä he saivatkin. Sitä löytyi vielä tänäänkin listalta ja edelleen kuulemma maistui.

Olen lähiaikoina kokeillut montaakin erilaista kukkakaaligratiinia ja tämä on yksinkertaisesti se paras ja ehkä myös yksinkertaisin. Kokeilin myös pinterestistä löytämääni kukkakaali-kvinoavuokaa ja se oli aivan hirveää. Kuin kaurapuuroa kukkakaalilla. Tästä tulee kunnon vuoallinen, josta voi nautiskella useammankin päivän ja on varmasti hyvää.

Laitan tähän gratiinin ohjeen, mutta kuvamateriaalia ei ole. Sitä paitsi se näyttää ihan vain tavalliselta kukkakaaligratiinilta.

-------


Kukkakaaligratiini


1 erittäin iso kukkakaali 
2 dl kaalin keitinlientä 
2 dl punaista maitoa
1 paketti Koskenlaskija sulatejuustoa
2 rkl gluteenitonta jauhoa tai vehnäjauhoa 
pari ripausta muskottipähkinää 
2 munaa

öljyä voiteluun


Puhdista ja paloittele kukkakaali. Keitä se suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi. Älä heitä keitinvettä pois, vaan ota talteen 2 dl.
Valuta kukkakaalit. Levitä ne voideltuun uunivuokaan.
Sekoita maito, keitinliemi ja jauhot kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen.
Sulata joukkoon juusto ja mausta muskottipähkinällä. Nosta jäähtymään.

Riko munan rakenne rikki haarukalla. Kun kastike on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon muna.

Kaada kastike kukkakaalien päälle ja gratinoi uunissa 200 asteessa n. 20 min.

-------

Paluumatkalla pysähdyimme Ikeaan syömään lihapullat ja tekemään muutaman aivan pienen ostoksen, koska autossa oli hieman tilaa käytettyjen ruokatavaroiden tilalla. Pitäähän se täyttää, jotta tavarapinot pysyvät kasassa. Miehelläni on pieniä hankaluuksia ymmärtää logiikkaani, mutta tiedän, että te ymmärrätte hyvin. 

Kaiken kaikkiaan aivan ihana viikonloppu ja nyt sukset saakin laittaa pois - syksyllä jatketaan harjoituksia.


Mahtavaa viikonalkua ja pääsiäisen odotusta!

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass




SaveSaveSaveSaveSaveSave
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
10 Comments
Share :

10 kommenttia:

  1. Oih, lapsuuteni inhokkiruoka, kukkakaaligratiini. Nykyään se on suurta herkkua, pitääkin taas tehdä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  2. Kukkakaali on aina ollut suurta herkkuani. Kaikissa muodoissaan.

    VastaaPoista
  3. Oi, tämä on niin ihanan nostalginen ruoka. Meillä aina lapsuudessa gratinoitiin kukkakaali lisukkeeksi.

    VastaaPoista
  4. Aijai. Kukkakaali ja juusto - nuo kaksi arkkivihollistani :-)

    VastaaPoista
  5. Kukkakaaligratiini... pitäisiköhän kokeilla sinun reseptilläsi, kun on niin paljon ennakkoluuloja tuota ruokaa kohtaan? Tuon Air bnb:n bongasin tuolta kirjoituksestasi. Itse olen tässä miettinyt, että uskaltautuisikohan sitä kokeilemaan ihan ulkomailla hotellin sijaan. Jotenkin jännittää, jos jokin meneekin mönkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla molempia. Tosi hyviä kokemuksia on ollut, kun vielä valitsee sellaisen kohteen, josta on aiempia suosituksia.

      Poista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta