Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Porilainen a la Johanna


Porilainen - se teini-iän grillisuosikki. Porilainen kaikilla mausteilla, 90-luvun muodossa paahtoleivällä, sipulimakkaralla, ketsupilla, sinapilla, raa´alla sipulilla ja valmis kurkkusalaatilla.  Sellainen se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan ja se maistui niin hyvältä Nuorisotalon discoilun jälkeen. Krepattu tukka oli vähän ketsupissa syömisen jälkeen, mutta se ei menoa haitannut. Sitten lähdettiin kiertämään ränniä. Siitä on jo muutama hassu vuosi, mutta yhtään ei tunnu vanhemmalta - no ehkä ihan vähän.

Kuunneltiin viikonloppuna ystävien mökillä Dingoa, Yötä, Hakulista, Eveä ja laulettiin kovaa ja korkealta Vaaleanpunaista majataloa ja muita Pori hittejä. Miten niiden kaikkien sanat voikin muistaa ulkoa edelleen. Pori Rock oli kova juttu ja sellaisena se tulee aina säilymään mielessäni. Jopa poikani syntymän jälkeen sairaalassa huoneeseen päästyäni tyynyn alla olevasta kaiuttimesta tuli Yön Ihmisen poika. Jokainen joka tietää kappaleen sanat ja on synnyttänyt, ymmärtää että itkuhan siinä tuli ja hetki säilyy mielessäni aina.  Jotenkin päädyin porilaisesta synnärille, mutta jatketaan nyt siitä ensimmäisestä.



Tänä vuonna muistin porilaisen jälleen kun ostin hätävararuoaksi makkarapihvejä. Niitäkin on muuten monenlaista, mutta tässä tapauksessa suosin niitä yli 70% lihaa sisältäviä.

Itse asiassa onnistuin kehittelyssäni niin hyvin, että tätä on nautittu jo useammissa kesäjuhlissa tänä vuonna. Välillä myös terveellisemmässä muodossa eli ruisleivän kera ja välillä mukaan paistetaan halloumia. Gluteenittoman version saa kun vaihtaa leivän gluteenittomaksi.

Tämä on aivan parasta bileruokaa isollekin porukalle ja kaikki valmistelut grillausta lukuunottamatta voi tehdä ennen vieraiden tuloa.

Tämä on nyt sitten porilainen tuunattuna 2000-luvulle Johannan tyyliin. Olkaapa hyvä!







Kauppalista:
- makkarapihvejä
- vehnäpaahtoleipää
- punasipulia
- avokadoja
- creme fraiche
- valkosipulia
- kurkkua
- etikkaa
- suolaa
- sokeria
- ketsuppia
- dijonsinappia

Marinoitu sipuli

2 kpl punasipulia 

Marinadi
1 dl rypsiöljyä
1 dl punaviinietikkaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria


Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Laita sipulirenkaat marinadin kanssa astiaan. Peitä ja pane jääkaappiin. Anna marinoitua muutama tunti.

Guacamole


3 avokadoa
1 limenmehu
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria

Ota avokadon liha kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi tai voit muussata haarukalla myös karkeamman version. Lisää suolaa ja maista, lisää kunnes maku sopiva. Murskaa valkosipuli puukon lappeella ja silppua pieneksi ja heitä kulhoon tai raastaakin voi. Lisää limenmehu, jotta avokado ei tummu ja kastike saa vähän happoja. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Laita kylmään hetkeksi, jotta maut ehtivät tasaantumaan.

Hölskykurkut

1 kurkku 
1 tl suolaa 
3 tl sokeria 
1,5 rkl etikkaa 
Siivuta kurkku mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä ja pane viipaleet kulhoon. Ripottele suola pinnalle. Sulje kulho kannella tai lautasella ja  hölskytä kurkkuja, kunnes ne tulevat läpikuultaviksi. Lisää etikka ja sokeri. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa.


Porilainen a la Johanna

Paahtoleipää
Makkarapihvejä
Marinoitua sipulia (ohje ylhäällä)
Hölskykurkkuja (ohje ylhäällä)
Guacamolea (ohje ylhäällä)
Creme Fraichea
Ketsuppia
Dijonsinappia (Lidlin ja Tescon Dijon ei ole liian väkevää)

Grillaa makkarapihvit ja paahtoleivät. Levitä paahtiksen päälle ketsuppia ja dijonsinappia (vähän). Kasaa muut lisukkeet mieleisessäsi järjestyksessä makkaran kanssa.

Nauti oluen tai valkoviinin kera.



Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass



QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
15 Comments
Share :

15 kommenttia:

  1. Oi! Porilaisista tulee kyllä hetkessä teiniys mieleen :D Mulla oli silloin poikaystävä joka rakasti porilaisia... mutta en muistaakseni ole kuin maistanut häneltä vähän tätä erikoisuutta. Jostain syystä porilainen on kuitenkin käynyt kuitenkin mielessä varsinkin viime vuosina useemman kerran, jotain kiehtovaa siinä siis on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porilaisissa ja porilaisessa on paljon kiehtovaa ;) mutta tämä uudistunut versio maistuu kieltämättä paremmin nykyään kuin alkuperäinen. Voi sitä kultaista teiniaikaa ja miten hyvä Dingo olikaan...

      Poista
  2. Tiiätkös sinä minkälainen on Seinäjokinen. Myös herkkupala nimellä tunnettu. On pitkän aikaa pitänyt postata, ehkäpä saan vielä aikaiseksi. Porilainen on kyllä suhteellisen herkullinen näissä kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en muuten tiedä, jään odottamaan sen reseptiä. Porilainen maistuu muuten vielä paljon paremmalta kuin miltä näissä kuvissa näyttää, joten kokeilehan niin minä laitan seuraavaksi Seinäjokisen testiin :)

      Poista
  3. Oi että, näyttääpä herkulliselle! NAM! :P Jos olisi grilli niin testiin menisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, laita makkarapihvit pannulle tai grillivastuksen alla ja leivät paahtoleipäkoneeseen, niin hyvää tulee :)

      Poista
  4. Ihana postaus Johanna. Arvaa tuliko ihan tippa silmään, kun mietin omaa nuoruuttani, sitä Porilaista ja ränniä. Mitä kaikkea siihen liittyykään, rännin tunnelma oli jotain ihan omaansa hyvässä ja pahassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon <3 Rännin tunnelma todellakin oli omanlaisensa. Porissa on edelleen joka kesä ränninkiertäjät tapahtuma, jossa haetaan vanhaa tunnelmaa takaisin.

      Poista
  5. Maistuisi mullekin! Ystäväni on Porista kotoisin ja me oltiin joskus nuorina Dingon "paluukeikalla" (tai mikälie) joskus melkein 20 vuotta sitten. Huh, miten se aika meneekin! Mutta porimuistot pysyy kultaisina mielessä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, tekikö se paluukeikkaa jo 20 vuotta sitten? Mä luulin, että vasta tänä vuonna. No niitä on tainnut jo olla muutamakin, mutta kyllä ne alkuperäiset sifonkihuivit on mielessä pysyneet. Tosin fanitin Yötä vähintään yhtä paljon.

      Poista
  6. Porilainen kuuluu vahvasti munkin teinivuosiin, vaikka Kouvolassa kasvoinkin. Ja vielä edelleen aina välillä, harvoin kylläkin, pitää ostaa paksu tanko lauantaimakkaraa ja väsätä yöruokaporilaiset. Tässä on kyllä mainiot täytteet, NAM.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäkin :) Porilainenhan on paljon laajemmalle levinnyt kuin aavistinkaan. Yöruokana aivan ykkönen :)

      Poista
  7. Omasta nuoruudesta muistui mieleen lähinnä makkaraperunat ja Hesen kebab, jota edelleen käyn syömäsdä Turussa käydessäni. Voi niitä aikoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa vedän pidemmän korren, kyllä porilainen (se alkuperäinenekin) on hakannut Hesen ruoat aina mennen tullen :)

      Poista
  8. Tulin taas fiilistelemään sun PORILAISTA <3 Ihan mielettömän ihana herkku, tätä pitää testata.

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta