Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Riistakokki


Syksyinen riistakausi lähestyy ja pöydässämme syödään entistäkin useammin hirveä ja peuraa. Olemme aloittaneet pakastimen tyhjennyksen edellisen vuoden saaliista, jotta saadaan tilaa uudelle. Tämä on sitä "luomu"lihaa parhaimmillaan. Pitää tunnustaa, että keväisin sitten siirrynkin lähes kasvissyöjäksi, kuten viime kesän resepteistäkin saattoi huomata. Varmaankin yliannostus lihaa talven aikana, joten elimistö hakee tasapainoa kesällä. Paistikääryleitä tehdessäni, jouduin toteteamaan etten ole tainnut koskaan aikaisemmin käyttää tuoreita pensaspapuja, joten keitto-ohjeesta ei ollut tuon taivaallista tietoa. Tässähän se sitten on.

Pavut esikäsitellään poistamalla kanta, ja tarvittaessa pavut rihmotaan eli kannan mukana lähtevä rihma vedetään pois. Ennen syöntiä pavut tulee aina keittää, jolloin niiden sisältämät myrkylliset aineet eli glykosidit poistuvat. Aineet kuitenkin hajoavat vajaan 10 minuutin kypsentämisen jälkeen. Keittoajan pituus riippuu papujen paksuudesta. Keitinvesi kaadetaan heti pois, ja kasvikset valellaan kylmällä vedellä, jolloin ne jäähtyvät nopeasti.Punaviinissä haudutetut paistikääryleet

1 kg sisä– tai paahtopaistiviipaleita (ulkofilee käy myös)
suolaa, pippuria
nokare voita
100 g paloiteltua pekonia
200 g paloiteltuja herkkusieniä
3-4 valkosipulia
100 g paloiteltuja keitettyjä vihreitä papuja (kts. kuvan yläpuolelta ohje)
leikattua persiljaa
liotettuja puisia varrastikkuja tai metallivartaita
voita paistamiseen
3 dl punaviiniä
1 l riistalientä (käytin riistafondia)
timjamia, rosmariiniä

Nuiji lihaviipaleita kevyesti ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Laita pekonipalat kylmälle pannulle ja pane liesi päälle. Paista pekoneita, kunnes niistä irtoaa rasva ja ne ovat ruskistuneet. Kaada rasva pois. Lisää pannulle sienet ja valkosipulit ja kypsennä niitä hetki. Lisää lopuksi pavut ja persilja ja mausta seos. Jäähdytä. Pane täytettä lihaviipaleiden päälle ja rullaa ne kiinni. Kiinnitä muutama kääryle varrastikkuun ja ruskista kääryleet paistinpannulla. Kiehauta punaviini ja kaada viini ja riistaliemi uunivuokaan kääryleiden päälle ja mausta yrteillä. Hauduta kääryleita 150-asteisessa uunissa välillä niitä käännellen. Murean lihan voi jättää punertavaksi sisältä. Liemestä saa kastikkeen suurustamalla sen maissitärkkelyksen ja veden seoksella.

-----------------------------------------------------


Resepti on Tatu Lehtovaaran kirjasta Riistakokki - Hirvestä metsäkauriiseen


Taitavan riistakokin ohjeilla hirvieläinten lihan käsittely sujuu sekä heti kaadon jälkeen että kotikeittiössä.
Riistakokki-kirja alkaa saaliin käsittelystä metsässä, sen jälkeen siirrytään keittiön puolelle jalostamaan lihasta alkuruokia, keittoja, pataruokia ja paisteja.
Kirjassa on paljon erilaisia mausteseoksia ja marinadeja lihoille, jopa ohjeet riistamakkaran tekoon löytyvät. Lopussa tietenkin vielä hyviä juomasuosituksia riistalle.


Tatu Lehtovaara muistuttaa, että jos riistaa ei ole saatavilla voi resepteihin käyttää naudanlihaa.

Kirja on hyvä perusteos erityisesti aloitteleville metsästäjille ja riistakokeille. Kirja on jaettu selkeisiin kokonaisuuksiin. Seuraavaksi kokeiltavia reseptejä: pörkölt kuullostaa aivan mahtavalta ja loistava jääpaisti on myös mukana.

QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta