Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Chili-rapaperichutney


Keskeytetään hetkeksi matkakertomukset ja siirrytään välillä rapaperipuskaan. Siirsin 4 vuotta sitten raparperipuskan pihaamme ja luin puutarhakirjasta, että ensimmäisenä vuotena satoa ei saisi korjata ollenkaan, toisena vuotena vain vähän ja kolmantena kunnolla. Ohje oli hyvä, koska nyt pihassamme on todellakin ison luokan raparperipuska.

Minulla on pari säilöntäkirjaa, joista olen bongannut tosi hyviä rapaperireseptejä. Toinen näistä on Åsa Swanbergin Säilö kesän maut -kirja, josta kokeilin jo viime vuonna muutamaa karviaisreseptiä. Tämän vuoden säilöntä aloitettiin chili-raparperichutneyllä. Repeptissä on käytetty ruotsalaiseen tapaan 24% etikkaa, jota Suomesta ei löydy. Käytin tässä vain tuon mainitun 1,5 rkl 10% etikkaa, mutta sitä olisi voinut hieman lisätä. Soittelin tänään Rajamäen keittöön ja saan sieltä huomenna tiedon, miten suhde tuossa menee. Lisään sen tähän myöhemmin.
Kirja on täynnä ihania reseptejä karhunvatukasta, mustikasta, tyrnistä, kasviksista, vadelmasta, mansikasta, karviaisista, luumusta, päärynästä, rapaperista, viinimarjasta ja omenasta.

Tämä chutney sopi tosi hyvin kanan kanssa. Eilen illalla reissusta kotiuduttuani tein iltapalaksi leivän, johon tuli ulkofilepihvi viipaloituna, brietä ja chili-rapaperperichutneyä. Niin hyvää grilliruoan kanssa.

Edit Rajamäen keittiöstä ja ohje päivitetty:

Tässä reseptiin tarvittava muunnos: Reseptissä käytetään 24% etikkaa 1,5 rkl, paljonko tarvitaan Rajamäen etikkaa (happopitoisuus 10%) korvaamaan reseptissä käytetty vahva etikka?
( 1,5 rkl x 15 ml = 22,5 ml)

(0,24 * 0,225 dl) / 0,1 = 0,54 dl

Tarvittava Rajamäen 10 % Väkiviinaetikan määrä on 0,5 dl. Koska vahvaa etikkaa tarvitaan vain 0,15 dl ja 10 % 0,5 dl, niin vähennä reseptissä olevaa nestettä erotuksen verran (0,54 - 0,15 = 0,39 dl).


Chili -rapaperichutney

1/2 kg raparperia
2 punasipulia
3 cm tuoretta inkivääriä
0,5 dl etikkaa 10%
n. 0,3 dl vettä
5 dl sokeria
1 1/2 rkl curryä
2 tl suolaa
2 chilipalkoa hienonnettuna
8 kuivattua aprikoosia

Paloittele raparperi pieneksi ja silppua punasipuli hienoksi. Kuori ja raasta inkivääri. Keitä raparperia, punasipulia, inkivääriä, etikkaa ja vettä hiljalleen n. 10 minuuttia. Lisää muut aineet ja keitä 30-40 minuuttia. Sekoita usein. Siirrä kuumii, steriloituihin purkkeihin ja anna jäähtyä.

Tästä määrästä tuli 3 x n. 3 dl purkkia. 


QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

 1. siis herranjumala - tuohan ei voi olla muuta kuin mahtavaa :-) mikäli ruokahaasteilu muuten kiinnostaa, niin kesän teemana oli juurikin raparperi! Myös itsellä on mielessä muhinut chutney - pistänpä tämän siis talteen :-)

  Ja tässä halutessasi linkki skabaan:

  http://www.andalusianauringossa.com/2013/06/kesan-ruokahaaste-raparperi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi purkillinen on jo tuhottuna ;) joten taitaa kattila taas pian porista. Ehkä vielä rippanen chiliä lisää seuraavaan satsiin.

   Pitääpä käydä ilmoittautumassa kisaan mukaan, kiitos kutsusta!

   Poista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta