Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Beaujolais Nouveau 2013, lihapullia & linssejä


Uuden sadon punaviinin Beaujolais Nouveaun myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina eli tänään.

Se on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä ja tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Gamay-viinien aromeina ovat vadelma, metsämansikka, kirsikka ja banaanipirtelö. Viinit ovat matala-alkoholisia ja vähätanniinisia.

Viinin on valmistanut Georges Duboeufin viiniliike, joka on ehkä tunnetuin beaujolaisviinin tuottajista. Duboeufin suku on asunut Mâconin alueella 1400-luvulta lähtien, mutta viiniliike perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964. Viiniliikettä johtaa edelleen Georges Duboeuf poikansa Franckin kanssa.

Vuoden 2013 sadon laatuarvio on erinomainen. Kevään ja alkukesän kylmä ja sateinen sää vaikeutti viiniköynnösten kukintaa. Toisaalta elokuu ja syyskuu olivat hyvin aurinkoisia, joten sadon määrästä Beaujolais'ssa tuli lähes normaali. Sadonkorjuu alkoi tänä vuonna myöhään, vasta 24. syyskuuta.

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12-14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Valmistusmenetelmä Beuajolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4-5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.
 Lähde: Alko

Alkoon tuli tänä vuonna vain yksi Beaujolais Nouveau -viini, tuotetta on ostettu Alkoon 42120 pulloa.Tuoksussa banaaniaromia, marjoja, yrttejä
Maku kevyt, kevyesti hapokas, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinenPyöräyttelin Beaujolaisin kanssa lihapullia ja linssejä espanjalaisittain. Ihan kivasti menivät yhdessä. 
Linssisysteemi oli kiva lisä lihapullille, mutta olisi mennyt pelkästäänkin.

Mitä Beaujolaisiin tulee, vuosi 2013 on nyt kokeiltuna, enkä osta toista pulloa. Ensi vuonna tavataan, siihen saakka au revoir!

Minä jatkan glögien maistelua ja yritän saada blogiin viikonlopun aikana suuren glögiarvostelun tulokset.Linssejä espanjalaisittain

2,5 dl vihreitä linssejä
oliiviöljyä
2 isoa sipulia pilkottuna
8 kynttä valkosipulia pilkottuna
5 siivua pekonia
4 rkl savupaprikaa
2,5 dl kuivaa valkoviiniä

2 tkl tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

Liota linssejä 20 minuuttia kylmässä vedessä ja huuhtele hyvin. Mittaa kattilaan noin litra vettä, mausta suolalla ja keitä linssit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, noin 20-35 minuuttia.

Linssien kypsyessä kuullota oliiviöjyssä isolla pannulla sipuleita notkeaksi, mutta älä ruskista. Kun sipulit on kuullotettu, lisää paloiteltu pekoni ja paista jatkuvasti sekoittaen muutama minuutti. Lisää sitten paprikajauhe ja sekoita voimakkaasti, jotta mauste imeytyy kunnolla. Lisää valkoviini ja hauduttele neste puoleen alkuperäisestä määrästä.

Lisää lopuksi tomaattimurska ja mausta. Anna hautua kannen alla noin puoli tuntia lempeällä lämmöllä. Lisää tarvittaessa vettä.

Yhdistä lopuksi keitetyt linssit ja tomaattikastike. Sekoita huolellisesti ja tarjoa heti.

------

Tämä resepti on Mikko Takalan uudesta Lihapulla -kirjasta,  palaan tähän kirjaan piakkoin kunhan saan kokeiltua yhden pullareseptin sieltä.

Mahtavaa viikonloppua hellan ja viinilasin välistä!
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta