Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Sinisimpukoiden valmistus


Elossa ja pää kääntyy, eikä ehkä normaalia rataansa, mutta paremmin kuin eilen. Muistakaa tuo punaviinin relaksoiva vaikutus. Minusta on tullut hyvin lääkevastainen ja kokeilen yleensä kaikki keinot ennen kuin tartun särkylääkkeeseen. Törmäsin aiemmassa työpaikassa Kiinan toimistossa työskentelevään nuoreen naiseen, joka oli tutustumassa Suomen eri konttoreihin. Hänen suuri ihmetyksen aiheensa oli, että täällä kaikilla särkee pää koko ajan ja särkylääkkeitä syödään kuin karamellia. Miksi jatkuvien pääsärkyjen syitä ei selvitetä? Niinhän se onkin, hoidetaan seurausta, mutta ei selvitetä syytä. Onhan tässä miettimisen aihetta. Kiinalainen lääketiede olisi tutustumisen arvoista meille, mutta todellisia osaajia taitaa olla aika vähän täällä.

Takaisin ruokaan - onhan hyvä ja terveellinen ruoka myös kokonaisvaltaista hoitoa, niin mielelle kuin ruumiille. Kirjoittelin ennen ystävänpäivää mitä menusuunnitelmissa oli ja kaikki pääsivät myös toteutusasteelle. Aloitetaan alkuruoasta eli Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa2 -kirjan gratinoiduista sinisimpukoista.

Emme ole olleet simpukoiden ylimpiä ystäviä, mutta kuten epäilin, aika oli valmis. Niistä tuli aivan loistavan makuisia. Iso ja toinen Pikku Muru rakastivat niitä, nirsompi söi vain kaksi ja mielestäni se on jo saavutus. Arvostan erityisesti sitä, että nämä sai tehtyä lähes valmiiksi uunia odottamaan eli toimii erinomaisesti vieraita odotettaessa.

Ostin sinisimpukat perjantaina ja olin yllättänyt niiden edullisesta hinnasta 5,-/kg ei ole paljoakaan tuollaisesta herkusta. Onneksi tulin ostaneeksi kilon, koska hävikki oli aika suuri. Aukiolevia, ei sulkeutuvia oli reilusti. Älä tee kuten minä tein, vaan pyydä kalakauppiasta tarkastamaan simpukat tai katso ainakin ostaessasi, että suurin osa on kiinni.Ensimmäiset valmistelut simpukoille

1. Avonaisten simpukoiden kopautus pöydän reunaan, jos simpukka ei sulkeudu tiiviisti, heitä pois. Heitä myös rikkinäiset simpukat pois
2. Simpukoiden kuoren pesu ja kalkkikertymien rapsutus.
3. Irrota simpukan "parta" raaputtamalla pienellä veitsellä
Kun tutkailin netistä sinisimpukoiden erilaisia valmitusmenetelmiä, niin tein pari lisähuomiota kokemattomalle simpukankeittäjälle, kuten minä.
- Älä keitä simpukoita liian pitkään, ne kutistuvat ja sitkistyvät
- Kun olet keittänyt simpukat, heitä avautumattomat pois.
- Poista simpukan ympärillä oleva kuminen rengas ennen syömistä. Tämä mainittiin muutamassa eri paikassa ja suurimmassa osassa ei. Kokeile molempia vaihtoehtoja.
- Säästä simpukoiden keittoliemi, siivilöi se ja pakasta kalaliemen pohjaksi.

Simpukoiden kanssa tarjosin etelä-afrikkalaista Pecan Stream Sauvignon Blanc -valkoviiniä, joka sopi oikein loistavasti tähän.
Gratinoidut sinisimpukat
neljälle

500 g tuoreita sinisimpukoita
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä

nokare voita
1 dl valkoviiniä
2 timjaminoksaa
karkeaa merisuolaa

Basilika-valkosipulivoi:
2 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta basilikaa (½ dl hienonnettuna)
50 g huoneenlämpöistä voita
loraus sitruunamehua
5 tippaa tabascoa
mustapippuria

1. Pese sinisimpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä kopsauttamalla avoinna olevia simpukoita pöydän kulmaan. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se pois.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää sekaan valkoviini ja timjami, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää kattilaan pestyt simpukat ja laita kansi päälle: simpukat kypsyvät ja avautuvat kuumassa vesihöyryssä. Ravistele kattilaa välillä ja kurkista kannen alle parin minuutin kuluttua. Kun suurin osa simpukoista on auki, ota kattila pois liedeltä.
3. Nosta simpukat pois kattilasta. Napsauta simpukoista irti se kuorenpuolikas, joka ei ole simpukanlihassa kiinni.
4. Hienonna valkosipuli ja basilika. Sekoita kaikki basilikavoin ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi. Täytä simpukanlihassa kiinni oleva kuori basilikavoilla. Asettele täytetyt kuoret pellille tai vuokaan karkean merisuolapedin päälle, siinä ne pysyvät kivasti aloillaan.
5. Grillaa simpukoita 220-asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Tarjoile heti.

Resepti: Safkaa2 Hanna ja Alexander Gullichsen 
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Paras, helpoin ja maukkain tapa mielestäni: Esikäsittele, kuten jo kerroit = pese ja parta pois. Sen jälkeen isoon kattilaan kuumalle liedelle, kaikki sinällään, ei mitään lisäksi, ei edes nestettä. Pyöräytä kauhalla silloin tällöin,jos teet suurta satsia - jo kahta kiloa täytyy pyöräyttää muutaman kerran kuumentumisen tasaamiseksi. Kun näet, että suurin osa on avautunut, ota pois liedeltä, pistä kansi päälle ja kattila pöytään!
    Jokainen syöjä tarkastaa oman simpukkansa, jos ei ole auennut, pois, avaa aukinaisen, taittaa kahdeksi kannet erikseen ja kaapaisee toisella kannella lihakannen sisällön suuhunsa. EI PARANE MILLÄÄN!

    VastaaPoista
  2. Vielä yksi asia, joka unohtui: ei tarvitse valmistaa etukäteen. Putsaa vain ja jääkaappiin. Ota porukat mukaan katsomaan kuinka simpukka avautuu, ei se kauan kestä! Olen kaikkia noita valkoviini-gratinoitu-temppuja kokeillut ja paras on naturell!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta