Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Pääsiäisen viinivinkit


Tässä hieman vinkkauksia pääsiäisviineistä. Punaviineissä ajattelin, että pöydässä on lammasta, punaista lihaa tai riistaa. Meillähän ei tänäkään vuonna ole lammasta, ei mitään henkilökohtaista lammasta kohtaan, mutta satumme pitämään riistasta yli kaiken ja kun sitä sattuu pakastimessa olemaan....

Grillikauden aloitus tapahtuu pääsiäisenä ja se tarkoittaa grillin puhdistusta. Valitettavasti en kuulu niihin, joka olisi tehnyt sen syksyllä, vaan nyt jynssään 10 kertaa enemmän. Kannattaako, no ei todellakaan, mutta viisaus ei näytä lisääntyvän tässä asiassa. Jo monen vuoden kokemuksen ääni puhuu.

Kovasti täällä jo odotellaan pääsiäistä ja maalit on kaivettu esiin, jotta perjantai-aamuna saadaan maalattua pääsiäismunat. Perinteinen juttu, jota luultavammin jatketaan niin kauan kuin elän, olen tehnyt sitä jo ennen lasten syntymää. Viime vuonna olimme laskettelureissulla Vemdalenissa, joten vuosi jäi välistä pois ja tyttäreni jaksaa asiasta muistuttaa eli yllättävän tärkeitä juttuja näistä tulee lapsillekin.

Viinipäiväntasauksen jutusta voi käydä myös kurkkaamassa lisää viinivinkkejä pääsiäiseen. Minä aloitan pääsiäismenun suunnittelun - syöminen on sitten kivaa!

Oikein mukavaa pääsiäisen odotusta!


Punaviinit

Château Batailley 2008, Ranska 28,90 e / 0,375 l
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
Keskitäyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, luumuisuutta, kirsikkainen, mausteinenCanepa Genovino, Chile 18,87€
Carignan, Syrah, Carmenère
Täyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, mausteinen, karpaloinenCoto De Imaz, Espanja 23,90€
Tempranillo
Täyteläinen, tanniininen, kuivattuja hedelmiä, mausteinen, vaniljaa, mokkaa
Vuoden Viinit 2014 -kilpailussa sarjassa Euroopan punaviinit, hinta yli 17 euroa pronssia.

Coto de Imaz Gran Reservaa valmistetaan ainoastaan poikkeuksellisen hyvinä vuosina ja viini kypsyy ensin 24 kuukautta ranskalaisessa tammessa, jonka jälkeen sen annetaan kehittyä vielä viisi vuotta El Coton viinikellareissa.Zenato Amarone della Valpolicella DOC Classico, Italia, 39,80€
Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta
Erittäin täyteläinen, pehmeät tanniinit, runsas, kuivattuja hedelmiä, luumua, mausteisuutta, mokkaa

Upea pihviviini tai sellaisenaan juustojen kanssa


Vuosikerta 2009 sai Wine Spectatorilta 92 pistettä.

Amaronen historia on peräisin Rooman ajoilta, jolloin viinien säilyminen talven yli oli haaste. Roomalaiset keksivät, että jos viinirypäleitä kuivaa ennen niiden puristamista muutaman kuukauden ajan, saadaan alkoholipitoisempaa viiniä, joka säilyy pidempään. Alkoholin lisäksi säilyvyyteen vaikutti jäännössokeri, jota viineissä oli runsaasti.

Rypäleet Amarone-viiniin poimitaan hyvissä ajoin, jotta täyteläisten viinien happotasapaino säilyy kunnossa. Rypäleiden kuivausta kutsutaan nimellä appassimento, jolloin rypäleiden nestepitoisuus putoaa jopa 40 %. Ennen muinoin rypäleet kuivattiin kattoparruilla, nykyisin kuivatus tapahtuu ilmastoiduissa huoneissa.


Valkoviinit


Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg, Saksa 19,98€Kuiva, melko täyteläinen, hedelmäinen, tasapainoinen, kukkaisuutta, hunajaa, sitrusta, petrolia

Kultaa Vuoden Viinit 2014 -kilpailussa, sarjassa Euroopan valkoviinit, hinta yli 11 euroa

KuohuvatVincent Chaudray Crémant de Bourgogne Brut, Ranska, 14,48€
Pinot Noir, Chardonnay
Erittäin kuiva, hapokas, paahtoleipää, omenainen


JälkiruoaksiSandeman Vintage Porto 1994, Portugali27,20 € (0,375 l)
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela
Makea, kuivattuja hedelmiä, runsas, tyylikäs, pitkä jälkimaku

Huom! Pulloikäännytyksestä johtuen Sandeman Vintage Porto 1994 vaatii huolellista dekantointia. Pidä pulloa pystyasennossa 24 tuntia ja poista korkki varovaisesti. Kaada kirkas viini puhtaaseen dekantteriin ja jätä sakka pulloon.

Portviinien historia on lujassa siteessä Iso-Britanniaan. 8-vuotinen sota Ranskaa vastaan 1678 sulki ranskalaiset viinit Englannin markkinoilta. Korvaavia viinejä, mm. portviiniä, tuotiin Portugalista. Sen aikaiset portugalilaiset viinit olivat hieman makeita ja melko karvaita. Alkupotkun väkevöidylle portviinille antoi Lamegon apotti jo varhais-keskiajalla, joka paranteli viininsä brandyllä, mutta vasta englantilaisten myötä käytäntö vakiintui ja kaupallinen portviini syntyi. Aluksi portviinit vahvennettiin vasta käymisen jälkeen, mutta v. 1730 brandyn lisäämiseen siirryttiin jo käymisen aikana. Tällöin käyminen keskeytyi ja riittävä jäännössokeripitoisuus saatiin valmiiseen portviiniin.

Nautitaan sellaisenaan, juustojen kanssa tai avarakatseisimmat voivat tehdä kokeiluja mämmin kanssa
QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta