Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Viikon kirja - Chef Santeri ja pallogrillauksen lyhyt oppimäärä


Hirvittää lukea kavereiden päivityksiä facebookista, miten kanttarellikoppia on täytetty jo kuukauden päivät. Miten ihmeessä joku pystyy menemään tässä helteessä metsään poimimaan sieniä ja mustikoita. Hyvä kun jaksaa hoitaa päivän normihommat ja pulahtaa jokaisessa mahdollisessa välissä mereen.  Kotona olevat tekevät varmasti saman pulahduksen kylmään suihkuun. Tietokone on käynnistettävä ulkona, ettei se lämmitä sisätiloja enempää.

Olin hiljakkoin bloggareiden tapaamisessa Reposaaren Siikarannassa (juttua vasta tulossa), jonne Mykora oli lahjoittanut kassillisen sieniä. Tuskailin silloin minijääkaappimme kanssa mökillä, juuri sen jonka pakastelokero oli jäätynyt umpeen ja sen sisällä oli pussillinen gluteenittomia sämpylöitä. Eli siis pieniä säilytysongelmia oli, koska ulkolämpötilakin oli suhteellisen kostea ja lämmin. Meillä siis paisteltiin portobelloja grillissä ja täytettiin sieniä, mutta parhaimmaksi kokeiluksi jäi ehdottomasti nämä marinoidut herkkusienet, jotka sopivat liharuokien lisukkeeksi loistavasti.Sieniresepti löytyi Santeri Vuosaran eli Chef Santerin Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä -kirjasta, joka vetosi selkeästikin sarjakuvamaisuudellaan Pikku Muruun. 

Minä en pallogrillaa vaan meillä on käytössä Cellon Gourmet Deli 411 -kaasugrilli, joka on kunnioitettavasti jaksanut ottaa vastaan perheemme ja ystäviemme grilliruokia tämän kesä ajan. Sen sivupolttimolla on myös valmistettu munakas joka ainoana mökkiaamuna. 

Kirja on suurimmaksi osaksi täynnä reseptejä, jotka onnistuvat yhtälailla kaasu- kuin pallogrillissäkin.

Tässä kirjan vinkkejä pallogrillaajille

1. Pidä kansi kiinni

Kansi kannattaa pitää kiinni, jotta lämpötila on tasainen. Ruoka kypsyy tasaisesti ja saa kauttaaltaan hyvää grillin makua. Kiinni oleva kansi myös pidentää hiilloksen ikää eli grillausaikaa

2. Varo kuumaa kahvaa

Pallogrillin kahva voi olla kuuma. Käytä siis hanskoja. Nosta kansi aina ensin hieman sivulle päin vetäen, sitten vasta pois. Suoraan ylöspäin nostaminen saattaa lennättää hiilloksesta tuhkat ikävästi ympäriinsä.

3. Säätele ilma-aukkoja


Ilma-aukkojen luukkuja säätelemällä vaikutat hiilloksen kuumuuteen, eli grillin lämpötilan. Mitä enemmän aukko on auki, sitä kuumempi grilli on ja hiillos kestää vähemmän aikaa. Mitä enemmän luukku on kiinni, lämpötila laskee. Kokonaan suljettaessa hiillos tukahtuu ennen pitkää kokonaan.

4. Ylemmälle ritilälle ruoat

Ylemmälle ritilälle asetetaan herkut kypsymään. Hienommissa malleissa ritilän korkeutta voi säätää. Mitä lähempänä hiillosta ollaan, sen kuumemmassa ruoka tietysti paistuu.

5. Alemmalle ritilälle hiilet

Alemmalle ritilälle laitetaan haluttu määrä hiiliä hiilloksen aikaansaamiseksi.

6. Tarkista keräilyastia

Tarkista, että grillissäsi on keräilyastia tippuvalle kuumalle hiilelle

7. Tarkista jalkojen tukevuus

Älä ylenkatso turvallisuutta, vaan tarkista, että jalat ovat tukevasti kiinni grillissä ja maaperä on tukeva ja palamaton

Osa kirjasta on sarjakuvaa, jossa Chef Santeri seikkailee ohjeita antaen. Reseptiikka on juuri kesälle sopivan simppeliä. Kuvien laatu on hieman vanhahtava, mutta muuten kirja on just nappi kesäkeittiöön. Kokeilimme kirjasta muutamaa lisuketta hunaja-balsamicosieniä ja savupaprika-kikhernenyyttejä, jotka Pikku Muru oli bongannut kirjasta. Oikein maistuvia kuului myös Pikku Muruilta, joten approved!


Hunaja-balsamicosienet


Marinadi
juoksevaa hunajaa
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
basilikanlehtiä

Sekoita sienten joukkoon juoksevaa hunajaa ja balsamiviinietikkaa, molempia yhtä paljon, sen verran, että sienet peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Mausta vielä reilulla ripauksella suolaa ja anna marinoitua puolesta tunnista tuntiin ennen grillausta. Mausta grillauksen jälkeen vielä rouhimalla päälle myllystä mustapippuria ja koristele suikaloidulla basilikan lehdellä.

Meillä reseptiin lisättiin vielä hieman punakevätsipulia marinadin joukkoon ja päälle laitettiin sipulinvarsia.Savupaprika-kikhernenyytit

1tlk kikherneitä valutettuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 tl chilikastiketta
suolaa, sokeria
ruokaöljyä

Sekoita ainekset kulhossa ja tarkista maku. Kääri kahteen tai useampaan folionyyttiin.
Kypsennä kohtalaisen kuumassa grillissä 10-15 minuuttia.

QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
0 Comments
Share :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta