Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Viikon kirja - Paleokeittokirja ja thaipossua


Paleoruokavalio perustuu ajatukseen, että ihminen on muuttunut biologisesti hyvin vähän viimeisten tuhansien vuosien aikana, mutta ruoka on muuttunut sitäkin enemmän. Paleoruoan puolestapuhujat uskovat paleoruokavalion sopivan ihmiselle biologisesti paremmin kuin uudemmat ruoat, joihin ihmisellä ei ole vielä ollut riittävästi aikaa sopeutua geneettisesti.Paleokeittokirja - Kivikauden ruokaa modernilla otteella -kirjan kirjoittaja Thomas Rode Andersen on Tanskan tunnetuimpia kokkeja. Hän on työskennellyt huippuravintoloissa Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa, ja hän on luonut paleomenyyn Kong Hans Kaelder -ravintolaan Kööpenhaminassa. Kesäkuun alussa hän lopetti työssään voidakseen keskittyä uusiin haasteisiin ja erityisesti oman intohimonsa, paleoruokavalion kanssa työskentelyyn.

Kirjan alkuosassa selitetään Thomas Andersenin suhdetta paleoon ja miksi hän on siitä niin innostunut. Minun elämänmuutokseni alkoi liikunnnasta ja treeniharrastus johti sitten ruokavalioiden rukkauksiin ja lopulta paleovalintoihin.

Thomas Andersenin lähestymistapa on käytönnöllinen ja perusperiaatteet jossakin määrin sovellettuja. Sovelletussa paleoruokavalio 2.0ssa periaatteita on rukattu hieman helpommin noudatettavaan suuntaan, jotta se palvelisi modernia luolamiestä paremmin.

Paleopiireissä keskustellaan usein siitä, onko maitotuotteille sijaa luontaisessa ruokavaliossa. Pohjoismaissa perimä on muuttunut hiukan, niin että suuri osa aikuisväestöstäkin kykenee sulattamaan laktoosia. Siksi maitotuotteita pidetään meidän oloissamme sopivana paleoruokana. Rasvaiset maitotuotteet olisivat palvelleet kivikauden ihmisen energiatarpeita hyvin, ja siksikin ne ovat lähellä paleoliittisia ruokailutottumuksia.

Kirjassa on pyritty käyttämään aineksia, joita on jalostettu mahdollisimman vähän. Pikku poikkeukset kuten sinappi ja erilaiset etikat ovat sallittuja silloin kun paleoperiaatteita sovelletaan nykyelämään sopiviksi.

Kirja on jaettu tarinaan, aamupaloihin, pääruokiin, pikkuaterioihin, lisukkeisiin, ruokaisiin salaatteihin, kastikkeisiin, jälkiruokiin ja leipiin.

Otin kokeiluun thaipossun reseptin. Kirkastetun voin määrä oli jätetty mainitsematta ja sen olisin reseptiin kaivannut. Ruoka nautittiin riisin kera, joka ei sovi luolamiehen ruokavalioon, mutta ainakin vielä sopi meille. Erinomainen pata, johon myös lapset tykästyivät. 

Kirjassa on paljon mielenkiintoisia reseptejä, joita voi kokeilla vaikka ei paleota noudattaisikaan. Kirjan kuvat ovat todella kauniita, kuvaaja on Mikkel Adsbølin.Thai possu

1 kg porsaanlihaa, miel. etuselkää
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 punaista chilipaprikaa
1 sitruunaheinä
3-4 kafferilimen lehteä
korianterijauhetta
2 luomu limetin raastettua kuorta ja mahua
5 cl riisiviiniä tai sherryetikkaa
kirkastettua voita
iso rasiallinen luumutomaatteja
1 kiinteä mango
2 pinaattikiinankaalia (käytin tavallista kiinankaalia)
24 kevätsipulia
1 dl cashewpähkinöitä
kirkastettua voita
2 prk kookosmaitoa
1/2 tl kalakastiketta
1 tl tamarindikastiketta
suolaa
pippuria
1/2 nippu korianteria

Suikaloi lihat. Kuori ja silppua valkosipuli. Pese chili, poista kanta ja siemenet ja silppua malto. Murskaa sitruunaheinä kevyesti ja silppua se. Silppua limetinlehdet. Sekoita lihasuikaleisiin valkosipuli, chili, sitruunaheinä, limetinkuori, riisiviini ja kirkastettu voi ja annan lihan maustua pari tuntia.

Ruskista lihan wokkipannussa 5-6 minuuttia ja siirrä liha kulhoon. Huuhtele kasvikset ja leikkaa tomaatit pituussuunnassa 4 osaan. Tomaatit kannattaa myös kuoria. Kuori  mango, poista kivi ja leikkaa malto pitkiksi suikaleiksi. Poista pinaattikiinankaaleista kanta ja leikkaa ne vinoittain 2-3 cm:n viipaleiksi. Silppua kevätsipulit. Paahda pähkinät wokissa vaaleanruskeaksi. Lisää vähän kirkastettua voita ja paista tomaatteja, mangoa, pinaatinkiinankaalia ja sipulia hetki. Älä ruskista.

Siirrä liha nesteineen päivineen takaisin wokkiin. Lisää kookosmaito, kalakastike ja tamarindi ja anna ainesten kiehua hiljalleen, kunnes liha on mureaa ja neste kiehunut kokoon (noin 30 minuuttia). Muata suolalla ja pippurilla, lisää tarvittaessa tilkka limettimehua. Siirrä paistos tarjoilukulhoon. Huuhtele ja silppua korianterinlehdet ja koristele ruoka korianterisilpulla ja pähkinöillä.


QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Kirjan kirjoittaja on ulkonäöstään päätellenkin suoraan kivikaudelta :D

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta