Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Viinitilallisia monessa polvessa - Bernard-Massard ja Domaine Bousquet


Luxemburgilaisen Bernard-Massard viinitalon markkinointijohtaja ja omistaja Antoine Clasen oli vierailemassa Suomessa Argentiinan Domaine Bousquet viinitalon myyntijohtajan Didier Horstmanin kanssa samaan aikaisesti ja sain kunnian nauttia upean dinnerin heidän seurassaan.


Bernard-Massard
Jean Bernard-Massard ja Bernard Clasen ovat perustaneet Bernard-Massardin vuonna 1921. Bernard-Massard on luxemburgilainen viinitalo, jolla on omia viinitarhoja Grevenmacherissa ja Schengenissä. Viinitalo osti vuonna 1986 Luxemburgista Schengenin alueelta yhden maan suurimmista viinitarhoista. Vasta vuotta aikaisemmin Schengenissä, jokilaivalla, oli allekirjoitettu alueen nimeä kantava sopimus, joka sallii Euroopan Unionin kansalaisille vapaan liikkumisen EU:n alueella.

Yrityksen tuotanto on tällä hetkellä noin 4 miljoonaa puolloa. Tuotannosta 40 prosenttia jää Luxemburgin alueelle, 50 prosenttia Belgiaan ja muualle 10 prosenttia. Grevenmacherissa toimiva yritys on erityisen tunnettu kuohuviineistään.Kellarimestari Bernard-Massard oli oppinut viinin valmistuksen Ranskassa Champagnen maakunnassa 1900-luvun alussa. Mosel-joen rantojen hedelmällinen maaperä sekä sopiva ilmasto vakuuttivat hänet alueen soveltuvuudesta viinin viljelyyn. Viinitila alkoi tuottaa perinteisen samppanjamenetelmän mukaisesti valmistettua kuohuviiniä, ja laajensi pian tuotantoaan muun muassa valkoviineihin.

Teille ei varmaan ole jäänyt epäselväksi, miten paljon arvostan viinitaloja, joissa perheet ovat sitoutuneet samaan yritykseen jo monessa polvessa. Bernard-Massard on yksi näistä taloista, joissa viiniä tehdään viidennessä polvessa. Antoine Clasen oli katsellut maailmaa hetken toisenkin ammatin näkökulmasta, mutta palannut takaisin viinitilalle omasta tahdostaan. Antoinen isä Hubert Clasen on jäämässä pian eläkkeelle, jolloin Antoine ottaa täyden vastuun perheyrityksestä. Koska kyseessä on perheyritys, kuuluu omistajan tehtäviin kaikki asiat, niin markkinointi kuin viinintekokin. Hubertin vaimo Francoise on vastuussa yrityksen PR-toiminnasta.Kaksi kertaa kuukaudessa maanantait alkavat Antoinen ja isä Hubertin yhteisellä hetkellä. He lukitsevat itsensä huoneeseen valmistamaan tulevia viinisekoituksia. Huoneesta ei tulla ulos ennenkuin sekoitus on valmis ja välillä sessiot ovat hyvin hyvin pitkiä. Antoine kertoi, ettei koskaan voinut ymmärtää, että miksi päiväksi oli valittu juuri se ikävin - maanantai. Hän vannoi aina vaihtavansa päivän heti kun sellainen olisi mahdollista. Nyt kun Antoine on nousemassa talon johtoon, on ääni vaihtunut kellossa. Koska päivä on aina ollut maanantai, tulee se jatkossakin olemaan maanantai. Näin ne paheenakin pidetyt perinteet periytyvät sukupolvelta toiselle.


Bernard-Massardin viinit ovat keränneet paljon palkintoja ja viimeisin Suomessa myönnetty on Vuoden Viini 2015 -kilpailun pronssimitali Alkon tilausvalikoimassa olevalle Bernard-Massard Millésimé 2011 kuohuviinille, joka olikin yksi suosikeistani. Paahteisessa tuoksussa oli omenaa ja sitrusta. Kuiva, tasapainoinen, hapokas ja täyteläisen maukas maku. Ehdottomasti tilauksen arvoinen tuote 19 € hintaan. Alkon vakiovalikoiman keltaetikettinen Cuvée on ollut pitkäaikainen ystäväni, hinta-laatusuhde 13,90€ on erittäin kohdallaan. Minulle uusi tuttavuus, oli Bernard-Massard Auxerrois 2013 valkoviini. Ensinnäkin Auxerrois rypäleenä oli täysin tuntematon. Sitä löytyy lähinnä Alsacesta ja Luxemburgista. Tämä puolikuiva viini tarjosi päärynän, persikan ja sitruksen aromeita. Ensimmäinen ruoka-ajatukseni tälle viinille oli thairuoka, jonka Antoine vahvisti. Joten nyt tämä pitää ehdottomasti testata siinä ympäristössä. Antoine suositteli Auxerroisia vahvasti myös parsan kanssa ja nyt parsalla kannattaa herkutella niin paljon kuin ikinäkään jaksaa.

Alkon vakiovalikoimassa

Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut   13,90 €/0,75 L  tai 8,49 €/0,375 L
Bernard-Massard Auxerrois 2013 13,50€

Tilausvalikoimassa (voi tilata nykyään myös yksittäin)

Bernard-Massard Millésimé 2011   19,66 €, vuosikertakuohuviini
Bernard-Massard Premium Dry   11,98 €
Bernard-Massard Rosé   13,90 €
Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson piccolon 4,38 €
Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Magnumin 30,00 €

Bernard-Massard on yksi Luxemburgin hallitsijahuoneen valitsemista viinien sopimustuottajista.


Domaine Bousquet

Domaine Bousquet viinitalon myyntijohtaja Didier Horstman

Domaine Bousquetin viinitalo sijaitsee Mendozan alueella Argentiinassa. Mendoza on Argentiinan tunnetuin ja suurin viinintuotantoalue. Viininviljely Mendozassa alkoi jo 1560-luvulla ja vehreästä kaupungista on kehittynyt maan viinin ja viinimatkailun keskus. Kun puhutaan Argentiinan viineistä on samassa lauseessa usein grilliruoka. Domaine Bousquetin viinit eivät tee poikkeusta, vaan ne ovat parhaimmillaan herkullisen grilliruoan kera nautittuna.Domaine Jean Bousquet on luomuviljelyyn keskittynyt argentiinalainen viinitalo, jonka on perustanut vuosituhannen vaihteessa kolmannen polven ranskalainen viinintekijä Jean Bousquet.

Bousquet perheellä, joka on kotoisin Etelä-Ranskasta Carcassonesta, on pitkä historia. Tuskastuneena jatkuviin ongelmiin Ranskassa, Jean Bousquet oli päättänyt löytää parhaan paikan jatkaa perheen vuosikymmeniä pitkiä perinteitä. Vuonna 1990 Bousquet saapui Mendozaan tutkimaan viinitarhoja ja -tiloja. Hän oli vakuuttunut, että oli löytänyt ihanteellisen paikan viinitalolle. Vuonna 1998, hän osti palstan ja muutti Ranskasta Andien juurelle. Viinitarha sijaitsee Tupungatossa, Uco Valley, Mendozassa 1200 metriä merenpinnan yläpuolella, joten se on yksi korkeimmalla sijaitsevista Mendozan viintiloista. Lämpimät päivät ja viileät yöt, lämpötilojen vaihtelu saattaa olla jopa 25 astetta päivässä. Mikä kuullostaa minun korviini hyvin suomalaiselta. Tällä hetkellä viinitaloa johtaa Jeanin vävy Labid Ameri vaimonsa Annen kanssa."We believe that the healthier the vineyard, the better the fruit and of course the wine, in other words, by nourishing the land, and treating it with respect, we know that the land will give us back its finest fruits." Siinä punainen lanka Domaine Bousquetin luomuviljelystä.

Orgaanisen viiniköynnöksen juuret tunkeutuvat syvälle läpi maaperään , josta ne imevät hivenaineita, jotka auttavat antamaan viineille niiden aitoja paikallisia maku. Tästä syystä luonnonmukaisesti viljellyt rypäleet ilmentävät puhtaasti lajikkeiden ja maaperän omaa luonnetta.


Domaine Bouquetin Malbec Reserve on ollut suuri suosikkini grilliviininä. Sen hinta oli aiemmin 17€ kieppeillä ja nyt kesäkuun alusta se laski 14,99€. Hinta-laatu on todellakin kohdallaan eli tätä grillin viereen. Cameleon Cabernet on palkittu moneen otteeseen Suomessakin ja sen vaatimaton hinta 9,99€ on houkutellut, eikä suotta. Myös tässä viinissä hinta-laatusuhde kohtaavat erinomaisesti. Tämä on kuitenkin kevyempi verrattuna tummaan ja tuhtiin Malbec Reserveen. Pohjoimaiden markkinoita ajatellen Domaine Bousquet on tehnyt laatikkoviinin Cameleonista, rypäleenä Malbec. Vaikka kyseessä onkin laatikkoviini, ei tässäkään ole moitteen sanaa. Normaalisti laatikkoviineihin joudutaan lisäämään ylimääräisiä aineita säilyvyyden takaamiseksi, siis enemmän kuin pulloihin, mutta koska kyseessä on luomuviini, tämä ei ole sallittua. 

Luomurypäleistä tehty Gaia oli erinomainen ja toivottavasti myös tämä tulee Alkoon - 45% Syrahia 50% Malbecia, 5% Cabernet Sauvignon. Täyteläinen, nahkainen, kirsikkaa, mustia marjoja ja mausteita. Ehdottomasti ruokaviini ja hyvä sellainen. 

Alkon vakiovalikoiman viinit

Cameleon Cabernet Sauvignon 9,99€
Cameleon BIB 3 LITER Malbec 29,90€
Domaine Bousquet Malbec Reserve 14,99€ (hinta laskenut kesäkuun alusta)

Lisäksi maistelussa (ei Alkon valikoimassa)


Maistelimme iltapäivän aikana grillimaisteri 2014 Viivi Laube-Pohdon valmistaman grilli-illallisen yhdistettynä Bernard-Massardin ja Domaine Bousquetin luomuviineihin.  Enkä yhtään ihmettele miksi nainen on grillimaisteri 2014. Tuoksut olivat huumaavat ja maut vielä parempia.Kampasimpukka mansikoilla kokeiltiin sekä valkoviinin että puhtaalla Pinot Noir Rosé kuohuviinillä ja molemmat yhdistelmät toimivat erittäin hyvin, vaika epäilinkin rosén sopivuutta.

Ilta oli erittäin onnistunut ja jälleen tuli opittua paljon uutta. Tälle jutulle on luvassa jatkoa kesän ja syksyn aikana, jolloin allamainituissa blogeissa tehdään reseptiikkaa Bernard-Massardin ja Domaine Bousquen viineille.

Mukana ihanassa iltapäivässä olivat:
Tiskivuoren emäntä (täällä juttua myös samaisesta iltapäivästä)
Kaikki äitini reseptit
Vatsasekaisin kilinkolin
Marsispossu
Truly KiraYhteistyössä Astra Wines ja Blogirinki, suuret kiitokset Riitta & Johanna!
QuickEdit
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Olitpa kerännyt tuhdin tietopaketin. Ilta oli kaikin puolin kyllä nautittava!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta