Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Miksi kansainvälinen naistenpäivä on olemassa?


Suomen YK-liitto on vuonna 1954 perustettu suomalainen kansalaisjärjestö, joka tukee ja tekee tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien toimintaa ja periaatteita. Tämä juttu on suora kopio heidän sivustoltaan ja ansaitsee tulla jaetuksi, ettemme unohda miksi naistenpäivää vietetään.

International Women's Day / United Nations Day for Women's Rights and International Peace

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun, jolloin useissa maissa julistettiin kansallisia naisten päiviä naisten oikeuksien ja osallistumisvapauksien saavuttamisen kunniaksi.

Naisten oikeudet näkyivät YK:ssa 1970-luvulla monin tavoin. Vuonna 1972 yleiskokous julisti vuoden 1975 kansainväliseksi naisten vuodeksi, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985. Naisten vuosi käynnisti myös naisten maailmankonferenssien sarjan. Neljännessä maailmankonferensissä Pekingissä vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen. Suomi on sitoutunut Pekingin asiakirjan tavoitteisiin.

Suomea on usein kehuttu tasa-arvon mallimaaksi. Moniin muihin maihin verrattuna asiat ovat meillä hyvin. Myös Suomessa on kuitenkin sukupuolittuneita ongelmia: epäkohtana voidaan pitää esimerkiksi sitä, että naiset saavat samasta työstä keskimäärin vähemmän palkkaa kuin miehet.

Tasa-arvosta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten naisten ja miesten välistä tasa-arvoa eli sitä, että naisilla ja miehillä on oltava samat oikeudet ja velvollisuudet. Joskus tasa-arvolla viitataan myös yleisemmin eri yksilöiden tai ryhmien samanarvoisuuteen eli yhdenvertaisuuteen. Yhdenvertaisuus voidaan nähdä kattokäsitteenä, johon sisältyy myös sukupuolten tasa-arvo. Tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen oli yksi YK:n kahdeksasta vuosituhattavoitteesta (2000-2015) ja ovat myös uusissa YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa (2016-2030).

Tavoite 5. Sukupuolten tasa-arvo Tavoitteena saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. Tyttöjen ja naisten kouluttaminen, heihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän lopettaminen sekä heidän mukaanottaminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon hyödyttää laajasti koko yhteiskuntaa.

Tiesitkö, että
 • maailmassa kuolee lähes 47 000 naista abortin seurauksena vuosittain.
 • keskimääräinen etäisyys kuuhun on 394 400 km. Eteläisessä Afrikassa asuvat naiset yhteen laskettuna kävelevät vastaavan matkan 16 kertaa edestakaisin päivän aikana hakiessaan vettä kotitalouksien käyttötarpeisiin.
 • tänä päivänä käynnissä olevista konflikteista yli 95 prosentissa esiintyy vakavaa naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.
 • yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
 • naisten osuus on lähes 70 prosenttia maailman noin 1,4 miljardista köyhästä.

Euroopan Unionin perusoikeusviraston tutkimuksen (2014) mukaan:
 • Suomessa 47 % kaikista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta. EU:n keskiarvo on 33 %.
 • Suomessa 71 % naisista on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n 28 jäsenvaltion keskiarvo on 55 %.

Maailman ensimmäinen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva ns. Istanbulin sopimus tuli Suomessa voimaan 1.8.2015. Sopimus huomioi, että perheväkivalta voi kohdistua myös miehiin ja lapsiin.

Kun kohotetaan kupliva malja naistenpäivän kunniaksi, kohotetaan se myös paremmalle tulevaisuudelle.

QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

 1. Juuri näin! Mua vähän ottaa päähän nämä vaaleanpunaisia ruusuja ja pinkkiä samppanjaa ihanille naisille -jutut, joita some on aivan täynnä tänään. Se ei ole tämän päivän pointti.

  VastaaPoista
 2. Minulla ei ole mitään ruusuja ja samppanjaa vastaan, kuten ei sinullakaan. Ihan hyvä välillä muistuttaa itseäkin, mistä on kysymys.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta