Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Roseviinien tähtikuusikko


Helteitä näköpiirissä ja testissä ihanat roséviinit, joita onneksi tulee näin kesäaikaan isompi valikoima Alkoon. Jotenkin roséviinin mieltää nautittavaksi lämpimillä kesäkeleillä, vaikka oikeastihan se sopii erittäin monen ruoan kanssa ja yhtä lailla talvi kuin kesäaikaankin. Valitettavasti talvella Alkon valikoima on hyvin vähäinen. Parhaimmillaan rosé menee sekä lihan että kalan kanssa eli kyseessä on hyvin monikäyttöinen viini, jonka kulutuksen soisi kasvavan, jotta Alkoonkin saataisiin entistäkin laajempi valikoima.

Kauniin heleät lohenpunaiset ja puolukanpunaiset rosét olivat sulassa sovussa mökillä, kun aloitimme testin. Suurin osa on Alkon valikoimassa olevia ja mukana oli myös muutamia laatikkoroséita.Kuvaustilanteessa torniin on lipsahtanut myös yksi punaviini, joka ei ollut mukana tässä testissä.

Roseen perinteisessä valmistusmenetelmässä rypäleiden kuoret saavat olla melko lyhyen ajan käyvässä mehussa, jolloin viiniin liukenee vain osa kuorien väristä. Kuoret kaadetaan sen jälkeen pois. Puristusajankohtaa säätelemällä viinistä saadaan enemmän tai vähemmän värillistä. Euroopan Unionin alueella tuotetut roseet on valmistettu tällä menetelmällä.
Toinen valmistustapa on saignée-tekniikka, jossa vaaleampi mehu valutetaan punaviinin käymisastioista ja siitä tehdään sitten roseeta. Tätä tapaa käytetään yhä White Zinfandel -viinin tuotannossa Kaliforniassa (missä siitä käytetään joskus nimitystä blush), mutta Euroopassa se on pitkälti korvattu pneumaattisella puristustekniikalla.
Kolmas tapa valmistaa roseen nimellä myytävää viiniä on sekoittamalla puna- ja valkoviiniä. Tätä tapaa pidetään yleisesti tavoista huonoimpana, mutta sitä saa käyttää Yhdysvalloissa ja Australiassa. (Wikipedia)


Testin parhaaksi roséviiniksi valikoitui chileläinen Santa Digna Rosé, mutta tiukasti Santa Dignan perässä tuli d:vine Pinot Noir Rosé 2015. Erityisesti kolmen kärjessä olevat viinit olivat hyvin erilaisia toisistaan ja kaikki omassa luokassaan upeita eli kannattaa kokeilla vaikka kaikkia ja etsiä oma lemppari, jos sellaista ei vielä ole löytynyt. Rosé on parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä.


1. Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2015  9,99€
Cabernet Sauvignon 100%   Chile

Torresin Santa Dignassa ei ole hempeää kesäfiilistä, mutta maullaan se onnistui kuitenkin nappaamaan ykkössijan tastingissa. Mansikantuoksuinen ja puolukanpunainen kesäherkku on maultaan kuiva, herukkainen, tasapainoinen, aromikas ja keyvesti yrttinen. Erinomainen ruokaviini, mutta maistuu myös sellaisenaan.

2. d:vine Pinot Noir Rosé 2015       5,99€ (0,375l pikku pullo)
100% Pinot Noir   Saksa

Aivan Santa Dignan tuntumassa oli saksalainen puolikuiva, hapokas, sitruksinen monikäyttöinen ruokaviini. D:vine käy maustetummallekin ruoalle, grillatulle lohelle ja vaalealle lihalle, kannattaa kokeilla jälkiruokien kaveriksi ja ihan sellaisenaan.

3. Chateau De Léoube Rosé 2015 (tilausvalikoima)       23,60€
Grenache, Cinsault, Mourvedre, Syrah     Ranska

Nyt päästiin perinteiseen Provencen rosén värmaailmaan. Kauniin lohenpunainen ranskalainen tarjoaa luonnetta ja pehmeyttä samassa pullossa. Omenainen ja jopa trooppinen tuoksu sekä kuiva, tasapainoinen, hedelmäinen ja jopa hieman kermainen maku tekevät viinistä laadukkaan seurustelu- ja ruokaviinin.

4. MJ Janeil Rosé 2015    9,49€
100% Syrah   Ranska

Nyt palasimme hyvien perusroséiden makuun, joka sopii kevyiden kesäruokien kaveriksi tai kuumaan kesäpäivän keventäjäksi. Hieman savuinen, mausteinen ja kukkainen tuoksu. Maku on kuiva, pehmeä, raikas, sitruksinen ja kepeän karpaloinen. 

5. Barton & Guestier         9,99€
50 % Grenache, 35% Cinsault, 15% Syrah   Ranska

Marjainen ja lämmin mausteinen tuoksu. Kuiva, hennon marjainen, hennon yrttinen, sitruksinen ja omenainen. Oivallinen ruokaviini valkoisella kalalle ja lihalle.

Kuvaustilanteessa torniin on lipsahtanut myös yksi punaviini, joka ei ollut mukana tässä testissä.


 
Rosélaatikkoviinien voittaja oli

1. Les Fumées Blanches Rosé 2015    34,90€ (laatikkoviini 3l)
50% Merlot , 50% Cabernet Sauvignon

Todellinen kesärosé isommallekin porukalle. Kuiva, tasapainoinen, punaherukkaa ja vadelmaa, hennosti sitrusta. Seurusteluun sekä salaattien, vaalean lihan sekä vaalean kalan kanssa.

Ihanan lämmintä viikonloppua hellan ja viinilasin välistä!


Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass

QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
4 Comments
Share :

4 kommenttia:

 1. Hyvä valnta ykköseksi :) Mökkikassiin tuli nimittäin tänään valituksi juuri tuo voittanut Torresin Rose. Mielenkiinnolla odotan...

  VastaaPoista
 2. Barton & Guestier on ollut viime kesästä asti ehdottomasti oma suosikki-rose: hennon kevyt, mutta jotenkin kesäinen, jossa hinta-laatu -suhde on kyllä kohdillaan. Kuten sanoit, sopii hyvin vaalean kalan kanssa, mutta myös ihan vain kesäiseen nautiskeluun jäähdytettynä. Roseita on tullut kokeiltua muutamia, mutta harmiksi joissakin on sellainen "kotiviinimäinen" hapan maku, josta en pidä. Siksi on ollut ilo löytää omaan suuhun sopiva B & G. Kiitos tuosta laatikkoviini-vinkistä (voittajasta), tuota pitää kokeilla seuraavaksi isommalla porukalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Les Fumees oli mielestäni hinta-laatu suhteelta tosi hyvä, joten ehdottomasti kokeiluun. Olisiko tuo "kotiviinimäinen" maku sitä, kun viinissä on liiaksi puolukkaa ja karpaloa maussa mukana? Aika usein viini menee silloin paremmin ruoan kanssa kuin sellaisenaan, mutta osa ei edes niin :)

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta