Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

KonMarita joulu


Aina sitä iänikuista kinkkua ja laatikoita, silliä ja silakoita. Joulukuun puolessa välin moni on jo niin täynnä jouluruokaa, että ajatuskin saa hikikarpalot kohoamaan otsalle.
Mikä ihme pakottaa syömään perinteistä jouluruokaa jouluna, jos se ei enää tunnu mieleiseltä. Jos taas tuntuu, niin kaikki on järjestyksessä.


Luin vasta hiljattain legendaarisen siivouksen mestarin Marie Kondon KonMari -kirjan ja olihan siinä ajatusta, mutta toteutuspuoli tuntuu vähän haastavalta ja jopa pelottavalta. KonMarituksessa pitäisi heittää menemään kaikki, mikä ei tuota iloa sinulle. Varastomme todellakin kaipaisi siivousta, ehkä myös vakavamman luokan konmaritusta. Varastossa säilytetään tavaraa, jota tarvitaan harvemmin, kuten joulutavarat. Hopeaa ja kultaa, riippuen siitä miltä ennen joulua tuntuu. Mitään tunnesiteitä joulukoristeisiin ei ole ja iloakin ne tuottavat vain muutaman viikon vuodessa, mutta eihän niitä voi laittaa pois. Puhumattakaan astiavarastostani, joka ei välttämättä tuota iloa, mutta ovat rekvisiittana valokuvaajalle välttämättömiä. Lista jatkuu äärettömiin…

Sen sijaan olen pystynyt konmarittamaan joulupöydän. Minulle ei tuota mitään ongelmaa muuttaa perheen jouluruokailua sen mukaiseksi, että siitä tykätään. Kinkku, laatikot ja perusrosolli on konmaritettu jo kauan sitten. Syynä, että kun ne olivat pöydässä, otettiin lautasen reunalle pieni kasa. En tunne iloa, eikä ilmeisesti muutkaan – saa mennä! Meillä syödään muutenkin aika vähän possua, koska mieheni metsästää. Alkuun pöydässämme oli sekä kinkku että savustettu peuranjalka, mutta kun kinkkua oli vielä uutenakin vuotena jäljellä. En tunne iloa – saa mennä! Nyt meillä on savustettu peuranjalka, josta yleensä riittää joulupyhiksi ja oikein hyvässä tapauksessa siitä saadaan tehtyä vielä savuporokeittoa tai pizzaa joulupyhien aikana. Rosolli on aina ollut pakkosalaatti, joka ei maistunut kenellekään. En tunne iloa – saa mennä! Punajuuresta tehdään paistosta, vähän erilaista joka vuosi tai punajuurisalaattia, mutta ei rosollia.


Jouluiltana oli tapana kantaa kaikki ruoat pöytään. Ne kaikki ihanat herkut samaan aikaan. Eihän niistä voi nauttia, koska maha ei yksinkertaisesti vedä. Jos sattuu vetämään on seurauksena totaalipyörtyminen ennen Samu Sirkkaa. En tunne iloa vain ähkyä – saa mennä. Nykyään päivällä pian joulurauhan julistuksen jälkeen kokoonnumme meillä ja pöytään tuodaan kalat ja salaatit. Monenmoista kalaa, rullaa, savustettuna ja kraavina, mätiä, sipulia ja smetanaa ja mahtavia salaatteja (ei rosollia). Ne nautitaan samppanjan tai hyvän valkoviinin kanssa. Kun ilta on jo pimeä kannetaan pöytään peuranjalka, salaatteja ja juustoja ja herkutellaan hyvän punaviinin kera.

Tämä malli on sopinut meille jo monen vuoden ajan. Uusia tuttavuuksia on otettu mukaan, jos siltä on tuntunut. Eihän tämä perinteinen joulumenu ole, mutta se on meidän käsityksemme joulumenusta ja kaikki tykkäävät siitä.


Jos joulumenu ei tunnu enää omalta, niin suosittelen KonMarituksen aloitusta siitä. Se on ehkä helpointa ja varsin palkitsevaa. Joulun jälkeen voin miettiä varastoa ja laatikoita uudelleen.Kuvat vuoden 2015 joulusta ja tänäkin vuonna kalapöytä tehdään KonMaritettuna. Tästä linkistä lisää joulureseptejä, tästä joulun parhaat kuppikakut ja kuvan kalakakku on mukaeltu tästä reseptistä - laitahan blogi seurantaan, nyt alkaa joulureseptien, viinivinkkien ja glögiarvostelujen aika. Ihanaa joulun odostusta!


Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
QuickEdit
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
14 Comments
Share :

14 kommenttia:

 1. Hyvin sovellettu KonMaria. Valitettavasti mulle tuottaa iloa niin kinkku, rosolli, laatikot, kalat... ainoastaan uutuuksia ei mahdu kovin paljon mukaan...vaikka nekin varmaan tuottais iloa ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eihän siinä ole mitään valitettavaa - päinvastoin :) Pääasia, että ruoka on sitä mikä maistuu ja meillehän maistuu vai mitä?

   Poista
 2. Hei, löytyykö ohjeet noihin muffinsseihin, lohirulliin ja lohikakkuun ? Voisin itsekin tehdä jotain erilaista tänä jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäilen pian nuo reseptit tuohon jutun perään, jotka löytyvät valmiina. Eiköhän nuo kaikki löydy :)

   Poista
 3. Päätin tänään, että vaihdan rosollin punajuuriaura-vuokaan.. Toinen muksuista ei pidä lainkaan rosollista ja itsekään en ole keitetyn porkkanan fani.. Miksei siis syödä sellasta mikä uppoaa. Perinteiset laatikot tulee väännettyä ja niistä kaikki tykkää sekä takanpesässä paistettu kinkku + kalat + juustot illalla. Mää oon samaa mieltä, että näin kivassa juhlassa pitää syödä sitä mitä haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein, äitini tuo aina välillä pienen määrän rosollia mukanaan, koska isäni tykkää siitä. Hänkin on jo oppinut, että sitä on turha tehdä ämpärillistä ja jättää tänne, koska kukaan ei sitä syö. Takanpesässä paistettu kinkku kuullostaa paljon paremmalta kuin uunissa tehty!

   Poista
  2. Se takkakinkku on kyllä hyvää :) En omista leivinuunia, joten aloin miettimään 7 vuotta sitten mikä olisi vaihtoehto ja sinne takanpesään sen sitte lykkäsin. Siellä se on paistunu siitä asti..

   Poista
 4. Minä en ole koskaan paistanut kinkkua. Saako sitä edes sanoa!!! Yhtenä jouluna söin tyttärieni kanssa rapuja, joulunpunaisia. Parina viime jouluna pöydästä on löytynyt blinejä. Ja lasista samppanjaa! Jos perhettä/sukua on koolla laajemmin, on valikoimakin joltain osin perinteinen, mutta aina on joukossa uusia, ei niin jouluisia kokeiluja. Muinoin isä ja äiti tulivat luokseni kinkku auton takapenkillä. Huolehdin, että kinkku myös matkusti takaisin heidän kanssaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa sanoa!!! Kuullostaa kunnon joulun KonMaritukselta. Blinit kuullostaa niin hyvältä, että mietin jo niiden lisäystä aaton kalapöytään, kiitos vinkistä ja olet ollut todella fiksu kun olet lähettänyt paluupostissa, nykyään minäkin tajuan jo tehdä saman rosollille. Ihanaa joulun odotusta!

   Poista
 5. Meillä on myös ollut jo pitkään 3 ruokalajin joulumenu ja kinkkua ei paisteta. Perinteisesti olemme kotona vain aattona, jonka jälkeen lähdemme kiertämään sukulaisia. Tyypillisesti lähdemme vielä reissuun uuteen vuoteen asti, joten kaikki ylimääräinen ruoka menisi pilalle. Toki herkutellaan, esimerkiksi juustot ja glögi kuuluu kyllä meidän jouluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla jo aika yleistäkin, että kinkkua ei paisteta enää jouluna. Meillä paistettiin kinkku viimeksi tammikuussa Lapissa ollessamme ja siihen se sopi ihan loistavasti :) Ihanaa joulun odotusta!

   Poista
 6. Meillä jo monta vuotta syöty kalapöytälounas, sen jälkeen jaksaa hyvin seurustella ja saunoa. Illalla kinkku ja laatikot sekä pieni makea jälkiruoka ja yöllä juustot. Toimii, eikä tule ähkyä. Jouluruokakin on yleensä kaikilla jouluna se ensimmäinen, joten maistuukin❤

  VastaaPoista
 7. Vanhempieni luona on jo kymmenisen vuotta syöty aattona vain erilaisia kaloja ja waldorfinsalaattia ja vihersalaattia. Joulupäivänä on ollut laatikoita, rosollia ja luumupossua (possufileen sisällä kuivattuja luumuja)ja ehkä kalkkunaa. Näin pääsevät laatikotkin oikeuksiinsa, kun niitä jaksaa syödä.

  VastaaPoista
 8. Lapin mökillä on joulupöytämme ollut jo muutaman vuoden ranskalaisvivahteinen: kalaa toki ja pieni määrä kinkkua & perunamaatikkoakin, mutta hanhenmaksaa, samppanjaa ja jopa osterit on roudattu pohjoiseen.
  Ja kun viime joulu vietettiin alppimökillä, syötiin aattonatietenkin jouluraclettea

  VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta