Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Tallinna lasten kanssa


Tallinnan aamun valjetessa harmaana ja sateisena oli pakko hylätä vanhankaupungin kävelyt ja ottaa tilalle Plan B, jota ei tietenkään ollut valmiina.  Kävimme ensin Viru hotellin KGB-museossa, josta kirjoittelin aiemmin. Tämä on mukava katselmus Viron lähihistoriaan, joka ei lapsille välttämättä ole vielä kovin tuttu.Kirjoittelin myös, etten ole käynyt Tallinnassa lasten syntymän jälkeen ja silti olin kuitenkin käynyt Estoriassa tutustumassa edelliskeväänä. Tarkempi lukija saattoi huomata pientä epäkohtaa ja minäkin huomasin - seuraavana päivänä. Se annettakoot anteeksi, koska edellinen visiitti oli niin nopea, vain yksi iltapäivä. Eihän se ole kunnon matkustamista eli ei lasketa.

Tämän kyseisen visiitin aikana kävimme tutustumassa Tallinnan Energia Avastuskeskukseen, johon suuntasimme myös nyt. Toiseksi vaihtoehdoksi olin nopean googlauksen perusteella kaavaillut Tallinnan Meremuuseumia, mutta se jätettiin seuraavaan kertaan.

Energiakeskuksen päärakennuksessa on näyttelytilaa 3 000 neliötä kolmessa kerroksessa. Se on avattu muutama vuosi sitten kunnostettuun yli 100 vuotta vanhaan sähkölaitokseen. Kolmessa eri kerroksessa on paljon testattavaa ja tutkittavaa.

Koska Tallinnassa oli juuri syyslomaviikko, oli lapsille järjestetty työpajoja. Olimme yhden työpajan salavierailijoita takarivissä. Oikein mukava seurata, vaikken vironkielisestä selostuksesta mitään ymmärtänyt. Muuten Energian oivalluskeskus on monikielinen ja kaikkien laitteiden vierellä on selite viroksi, venäjäksi, suomeksi ja englanniksi.Ylin kerros on sähkön valtakunta, jonka ehdoton vetonaula on lintuhäkkiä muistuttava lähes huoneen kokoinen Faradayn häkki. Häkki on saanut nimensä fyysikko Michael Faradayn mukaan. Häkin kuori johtaa sähköä niin, että sähkövaraukset ja sähkökenttä eivät pääse sen sisältä ulos.
Kova surina täyttää salin, kun häkissä tanssitetaan salamia kaksi kertaa päivässä. Surina tulee Teslan muuntajasta, joka on saanut nimensä keksijä Nikolai Teslan mukaan. Näytös kestää kolme minuuttia ja meteli on aivan pienimmille ehkä pelottavankin kova. Onneksi huoneessa on tilaa katsoa näytöstä kauempaakin.

Keskikerroksessa voi katsoa elokuvia, jotka kertovat energiasta. Juuri tässä talossa Viro alkoi lämmittää palavalla kivellä vuonna 1924.

Alimmassa kerroksessa keskitytään teemoihin ­valo, optiikka ja ääni. Näyttely perustuu peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmiin ja kattaa fysiikan teemoja: tärinä ja aalto, magneettiset ilmiöt, heijastus ja valon hajoaminen, eri aineiden ominaisuudet ja paljon muita teemoja.Kokonaisuudessaan Energian oivalluskeskus on hyvin kompakti ja mielenkiintoinen tuttavuus, jossa saa helposti kulumaan muutaman tunnin. Pääsylippujen hinnat on pidetty maltillisena ja Tallinna Cardilla pääsee ilmaiseksi. Silja Linen kortilla saa sisäänpääsystä alennusta.

Energian oivalluskeskus on hyvin lähellä keskustaa ja sen paikallistaa kauempaakin helposti, koska se sijaitsee hyvin korkean savupiipun läheisyydessä lähellä satamaa. Sen samaisen piipun juuresta löytyy myös todella hyvä uusi toukokuussa avattu ravintola Korsteen, josta kirjoittelen seuraavaan juttuun.


Miten pääset perille:

Jalkaisin vanhastakaupungista
- Raatihuoneentorilta ota suunta Pikk-kadulle ja kävele Paksun Margareetan tykkitornin luokse, Suuren rantaportin (Rannavärav) alta, ja Energiakeskus onkin suoraan toisella puolella tietä.

Jalkaisin satamasta
- D-terminalista kävele Kai- ja Sadama-katua pitkin Põhja-puiesteelle, ohita Linnahalli – ja oletkin perillä!

Jalkaisin Baltian rautatieasemalta
- Kävele Põhja-puiesteetä pitkin (jos rautatie jää selän taakse, niin vasemmalle), ja oletkin perillä.

Autolla
- Aja Linnahalliin asti ja pysäköi auto Linnahallin vieressä sijaitsevalle merkitylle parkkipaikalle.

Joukkoliikenne

- Lähin joukkoliikennepysäkki on Linnahall – raitiovaunut nro 1 ja nro 2 ja bussi nro 3. Lisätietoa Tallinnan kotisivulta.

- Tallinn City Tourin kaksikerroksiset bussit: Meremuuseumin (Merimuseon) pysäkki. Kaikki reitit lähtevät Viru-aukiolta, lippuja voit osta kaikista City Tourin punaisista busseista. Tarkempaa tietoa City Tourin kotisivulta.
Energia avastuskeskus
Põhja pst 29
10415 Tallinn
Estonia


Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass

QuickEdit
Hellan ja viinilasin välissä
1 Comments
Share :

1 kommentti:

  1. Energia Aivastuskeskus! Olenkin monesti miettinyt millainen se on sisältä, kun Tallinnassa vieraillessa tulee aina käveltyä siitä ohi. Kiitos siis tästä :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit viestin minulle!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta