Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Cocktailkulttuuria ja trendejä by Lucas Bols


Amsterdam toi mieleeni ensimmäisenä tulppaanit, tuulimyllyt ja puukengät, tämä tietysti johtui siitä etten ole koskaan käynyt siellä. Tällä hetkellä Amsterdam tuo mieleeni kaikkea muuta kuin edellä mainittuja. Kaupunki oli kaikkea mahdollista ja vastakohtien harmoniaa. Tällä hetkellä päällimmäisenä mielessäni ovat kapeat kanaalit ja sillat, upeat tiilirakennukset, pienen pienet ravintolat ja kahvilat, jotka kaikki tuntuivat olevan täynnä toinen toistaan hurmaavampia vohveleita, ruokia ja drinkkejä.

Matkamme tarkoituksena oli tutustua Lucas Bolsin perinteisiin likööreihin ja nykyiseen cocktailkulttuuriin. Miten pimennossa täällä Porissa voikaan olla cocktailkultturista. Tosin luulen, että nyt Helsingissäkin ollaan vielä aloittelijoita Amsterdamiin verrattuna. Myönnän, minä hurmaannuin. Minulla ei ole käynyt pienessä mielessäkään alkaa yhdistämään mereneläviä erilaisiin ginidrinkkeihin, kuten Gin & Moussel -ravintolassa tehtiin. Enkä oikeasti olisi keksinyt mitään parempaa juotavaa simpukoiden, ostereiden ja muiden merenherkkujen kanssa. Äärettömän hyviä makuyhdistelmiä.Tämä ensimmäisen iltamme ravintola antoi hieman perspektiiviä tulevaan. Cocktailit eivät ole pelkästään James Bond tyyppisten iltojen iloksi vaan oikeanlaisena myös upea ruoan kumppani. Tosin kyllähän hienosti rakennettu cocktail kruunaa juhlan kuin juhlan ja varmasti maistuu myös mökkiterassilla (apua, nyt pitää ostaa shakeri).

Historian havinaa

Lucas Bols on maailman vanhin tislaamo, jossa tehtiin ensimmäiset liköörit jo 1575. Makuina kardemumma, appelsiini ja kumina. Amsteradamin kulta-aika 1700-luvulla teki Lucas Bolsista pääosakeenomistajan East India Trading Companyyn, joka takasi heille ensiluokkaiset yrtit ja mausteet, joista he kehittivät 300 erilaista liköörireseptiä. 1664 Bolsin perhe laajensi osaamistaan ja aloitti tuottamaan hollantilaista geneveriä. Tässä kohdassa jouduin taas tunnustamaan maalaisuuteni, en tiennyt mitä geneveri on? Kyseessä on ruis-, vehnä ja maissimaltaiden sekoitus. Lopuksi lisätään vielä mausteeksi katajanmarjaa ja muita mausteita. Kysessä on siis hollannin oma gini, jota löytyy nykyään myös tynnyrikypsytettynä. Tottahan toki toin maistiaisen Isolle Murulle. Tätä ei tällä hetkellä saa Suomesta.


Palataanpa kuitenkin likööreihin, joita Bolsilla on eri makuina 46. Niiden lisäksi on vielä mm. Pisang Ambon sekä Galliano, kukapa minun ikäiseni ei muistaisi Galliano shotteja, oi niitä aikoja...

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä juotiin ennen aina drinkkejä. Sen jälkeen olenkin aika visusti pysytellyt viinien ystävänä. Nykyinen elämäntaparemonttini on vähentyänyt myös viinien nauttimistani, mutta silloin kun nautin jotakin, niin haluan sen olevan erinomaisen hyvää. Siksi olen päättänyt opetella cocktailien saloihin. Odottakaas vaan.

Kuva: Heli-Hannele / Beach House Kitchen
Tätä ajatusta pidin mielessäni kun aloimme suunnittelemaan jokaiselle omaa signature drinkkiä. Bols Bar Academy kouluttaa vuosittain valtaisan määrän baarimestareita. Me kävimme läpi pikakoulutuksen, jotta ymmärrämme perusasiat. Kuten, että eniten sokeria sisältävä putoaa lasissa pohjalle ja eniten alkoholia sisältävä jää pinnalle. Tähän perustui mm. brain storm -drinkin kerrostuneisuus. Keskellä kelluva brain storm tehtiin jogurttiliköörillä.  Lasien kanssa kannattaa leikitellä, ei ole mitään oikeaa tai väärää valintaa. Mieti juoman tyyliä, minne se vie ja millainen lasi kuljettaisi samaan paikkaan.
Rakastan granaattiomenaa ja siitähän se ajatus lähti. Cocktailistani tuli hienostuneen raikas, hennosti makeutta ja niin kesäinen. Voin hyvin kuvitella itseni uudelle mökkiterassille cocktaillasi kädessä (apua, minulla ei ole cocktaillaseja) katselemaan kun Iso Muru leikkaa nurmikkoa. Kuuma aurinko lämmittää ja minulla on isot mustat aurinkolasit ja kaunis kukallinen hellemekko. Minä niin toteutan tämän, kunhan ensin hommaan ne ihanat ranskalaiset kuvioidut cocktaillasit jostakin vintagekaupasta. Lisäksi minulla on musta aurinkotuoli, jossa voin nostaa jalkani ylös tyynyn päälle rentouttavaan asentoon. Tuolin vieressä on pöytä, johon voin laskea lasiani ja jonkun sopivan kultturellin kirjan tai ehkä Voguen. Vieressäni on ruukkupalmu, jonka lehvien välistä voin kurkistella merelle. Mitäs tästä kuvasta puuttuu vielä? Ai niin jotakin syötävää, pitääkin miettiä mitä ihanaa pientä syötävää minulla olisi. Ehkä basilika, mozzarella, mansikkasalaattia. Lupaan teille kuvan tästä.
Summer breath by Johanna

4 cl Giniä
2 cl Bols granaattiomenalikööriä
2 cl sitruunanmehua
5 cl sokerilientä
1 valkuainen
5 mintunlehteä

Mittaa kaikki aineet shakeriin ja lisää jäät. Sheikkaa juoma sekaisin ja kaada lasiin (ei jäitä). Koska mukana on valkuainen pysyy täydellinen vaahto cocktailin päällä vain 15 sekuntia, toki senkin jälkeen se on kaunis. Koristele rosmariinin oksalla. Jos haluat, voit jättää valkuaisen pois. 
Muita mahtavia cocktail- ja booliohjeita löydätte boolit.fi -sivustolta, jossa on myös laskuri jolle voi kertoa montako lasien äärellä tulee olemaan ja siitä saa valmiit laskelmat. Bolsin liköörejä ei ole välttämättä ihan kaikkia makuja heti Alkon hyllyssä, mutta tilausvalikoimasta löytyy jo paljon enemmän. Suuri suositus uutuudelle jogurttiliköörille. Lupaan kehitellä myös siitä jotakin hyvää kesäksi ja oikeastaan minulla on jos visiokin siitä. Sitä nautin silloin kun Iso Muru hakkaa halkoja ja minä ihailen miestäni terassilta kaiteeseen nojaillen. Kun hän on hikoillut tarpeeksi, kannan (ehkä) hänelle hopeisella tarjottimella oman drinkin. Tästä tuleekin hulvattoman hauska kesä.

House of Bols  on avoinna yleisölle ja järjestään mm. cocktail workshoppeja, jossa voi opetella suunnitellemaan omia cocktaileja. Netin kautta voi myös varata ajan kierrokselle House of Bolsille. 

Paulus Potterstraat 121071 
CZ Amsterdam
The NetherlandsPressimatka

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass


QuickEdit
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Voihan Lucas Bols, mihin cocktailhurmioon meidät saatoit! Upeasti taltioitu matka hienosta kaupungista, tuonen menisi uudestaan anytime : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pitää ehdottomasti tehdä uusi matka tänne. Tämä kaupunki ja sen cocktailkulttuuri oli inspiroivaa :)

      Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta