Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Syksyn 2018 Viinipäiväntasaus viinit ja kuulumisia


Keittiössä käy aikamoinen hyörinä kun eilinen ilta meni aivan sieniksi. Toisin sanoen tattihulluus iski aivan pahimman kerran ja kun tulee metsästä autonkontti täynnä sieniä, menee niiden perkaamiseen aika iso hetki. Nyt valmistellaan vauhdilla huomisia ruokia ja aika hyvältä menu tuntuukin, toivottavasti myös maistuu.

Tämän vuoden Viinipäiväntasaus viinimme ovat tässä ja jos Viinipäiväntasaus ei ole tuttu, niin täältä löytyy lisää tietoa. Huomenna juhlitaan, toivottavasti tekin. Sain jossakin vaiheessa kyselyä siitä kuka valitsee Viinipäiväntasaus viinit? Se olen minä, näihin ei koskaan vaikuta mikään ulkopuolinen taho vaan nämä valitaan puhtaasti omien mieltymysteni mukaan ja toki myös vähän miehenikin. Onneksi meillä on aikalailla samanlainen maku ja hän on se vähemmän nirso, mitä viineihin tulee. 
Alkumaljana

Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, tasapainoinen, raikas 
Rakastan niin monia samppanjoita ja tämä on yksi niistä!

Rypäleet: Pinot Noir, ChardonnayCordon Rouge Brut on vuosikerraton samppanja, joka on sekoitus 77 eri viinistä tarhoilta, joista 7 on Grand Cru -luokiteltuja. Samppanjan valmistuksessa erityisen tärkeää on sekoittaminen. Jokaisen tarhan viinit kerätään erikseen ja käytetään erillisesti viineiksi, joista kellarimestari sekoittaa lopullisen viinin ennen toista käymistä pullossa. Kellarimestari Didier Mariotti tiimeineen maistaa vuodessa yli 2000 viiniä löytääkseen parhaat ja talon tyylille sopivimmat sekoitukset .

Tunnet sen punaisesta poikkiraidasta!

Punainen poikkiraita on Mumm-samppanjoiden tunnusmerkki. Se on Ranskan kunnialegioonan nauha ja ilmestyi G.H. MUMM Cordon Rouge Brut -pulloon vuonna 1875 ensin nauhana ja myöhemmin punaisena poikkiraitana. Nauha kuvaa viinitalon henkeä, joka heidastaa intohimoa panostaa asiantuntemukseen ja laatuun.

Mumm Cordon Rouge on monipuolinen ruokajuoma ja se sopii hyvin mm. kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden lihojen kanssa. Runsas hapokkuus taittaa hyvin myös kermaisia kastikkeita tai voissa paistettuja blinejä Samppanja on luonnollisesti myös hieno maljajuoma niin pieniin kuin suurempiinkin juhliin.                                                                 
Lähde: (maahantuojan nettisivut)

Olen oppinut Viinipäiväntasausten aikana miten upeasti samppanjat sopivat ruoalle ja erittäin monelle ruoalle. Erityisesti rosesamppanjat rakastavat ruokaa.


Hyvästeltävä valkoviini

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 19,98€
Rypäle: RieslingKuiva, runsas ja voimakas maku. Tuoksussa petroolia ja maussa kevyesti hunajaa ja sitrusta. Täyttä tavaraa ja vesi nousee kielelle.  Intensiivinen herkku!

Itävallasta Alsaceen kotiutuneen Gisselbrechtin perheen tarina Ranskan tunnetuimmalla viinintuotantoalueella alkaa 1600-luvulla. Perhe viljeli viiniä omistamillaan tarhoilla ja he myivät valmistamansa viinit naapureidensa tapaan bulkkina. Vuonna 1936 perheyrityksen johdosta otti vastuun Willy Gisselbrecht, jota pidettiin omana aikanaan visionäärinä ja rohkeana miehenä. 

Gisselbrecht omistaa nykyisin 17 hehtaaria viinitarhoja Dambach-La-Ville -kylän ympäristössä. Perheen kruunujalokivi ovat grand cru -palstat Franksteinin tarhalla. Négociant-tuottajien tapaan Gisselbrecht myös ostaa rypäleitä paikallisilta tuottajilta, muun muassa Muenchberg-viinitarhan grand cru -palstoilta. Gisselbrechtin viineistä yli puolet menee vientiin ja maineikkaan viinitilan asiakkaita ovat yksityiset viiniharrastajat, korkeatasoiset ravintolat sekä viinikaupat. Dambach-La-Villessä sijaitsevalla Gisselbrechtin viinitilalla syntyy vuosittain noin miljoona pulloa viiniä.

Tänä päivänä Gisselbrechtin viinin valmistuksesta vastaa 42-vuotias Philippe Gisselbrecht, joka on valmistunut viinintekijäksi Ranskan Burgundissa. Ennen asettumistaan töihin perheensä viinitilalle vuonna 1993, mies hankki työkokemusta Burgundista, Beaujolaisista ja Champagnesta. Viinifanaatikoksi ja väsymättömäksi työntekijäksi kuvailtu mies uskoo, että Alsacen salaisuus ovat lukuisat eri lajikkeet ja niiden viljely kullekin lajikkeelle parhaiten soveltuvalla palstalla.

Vaikka Alsace on perinteinen viinintuotantoalue, uusi teknologia on löytänyt tiensä useille viinitiloille. Willy Gisselbrechtin johtamassa kellarissa viini saa käydä perinteisissä suurissa tammitynnyreissä, sementtitankeissa ja moderneissa vesivaipoilla jäähdytetyissä terästankeissa. Willy Gisselbrecht uskoo, että jos rypälemehu käy hitaasti viileässä lämpötilassa, viinin kaikki aromit saavat rauhassa herätä henkiin ja viinit säilyttävät raikkautensa. Viileässä käynyt viini myös säilyttää maaperästä lähtöisin olevan persoonallisuuden.

lähde: maahantuojan nettisivut

Tämä valkoviini on yksi meidän pöydässämme viihtyvistä viineistä eli sitä tulee napattua keskimääräistä enemmän Alkon hyllystä juhlapöytään. 

Aistien puhdistaja
Mumm Le Rosé Champagne Brut 49,98€
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot MeunierKauniin lohenpunainen, erittäin kuiva, punaviinimarjainen, raikas ja kauniisti kupliva päivän sulostuttaja ja karaktääri! 

G.H. Mumm Le Rosé tuotiin samppanjan ystävien nautittavaksi vuonna 1957 ja sitä tarjoiltiin ensimmäisen kerran Ranskan presidentin Elysée Palatsissa. Viini on valmistettu perinteisellä rosésamppanjan valmistusmenetelmällä eli valkoiseen viiniin on lisätty punaviiniä. Bouzyn kylän Grand Cru-tarhoilta kerätyistä rypäleistä tehty punaviini antaa viinin makuun runsaasti lisää aromikkuutta, kuten punaisten marjojen sävyä. Viinin lopullisessa sekoituksessa on käytetty 7-12% punaviiniä ja 18% Reserve-viinejä, jotka ovat enimmäkseen Pinot Noiria ja vähintään kolmesta eri vuosikerrasta. Viini kypsyy ja kehittyy pullossa vähintään 15 kuukautta ennen myyntiä.

G.H. Mumm Le Rosé -samppanja on erittäin monikäyttöinen. Se on loistava malja- tai seurustelujuoma, mutta Pinot Noir -rypäleen tuoma ryhdikkyys ja täyteläisyys tekevät Le Rosésta myös mainion kumppanin runsaammillekin ruoille. Kokeile esimerkiksi laadukkaiden lihaleikkeleiden tai savustetun lohen kanssa. 
Lähde: Maahantuojan nettisivut
Kuten jo aiemmin kirjoitinkin, rosesamppanjat ovat aromaattisia herkkuja, jotka toimivat ruoan kanssa upeasti. Rosesamppanja ajatellaan usein naisten kepeäksi juomaksi vaikka se juuri päinvastoin on useimmiten aromaattisempi ja voimallisempi kuin perinteinen samppanja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Toimii joulupöydässäkin upeasti. 

Tulevaisuudelle
Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Syrah 15,48€
Rypäle: SyrahTumma ja intensiivinen, täyteläinen, pehmeät tanniinit, yrttinen. Täydellinen syysviini punaiselle lihalle!

Viña Tabalí on Limarín laaksossa toimiva uraauurtava viinitalo, jonka ensimmäiset viinitarhat perustettiin vuonna 1993, kun Guillermo Luksic oivalsi alueen mahdollisuudet viininviljelyyn. Atacaman aavikon ja Tyynenmeren läheisyys, kirkas ja puhdas taivas, lämpimät päivät ja raikkaat yöt sekä erinomainen kasvuympäristö luovat oivalliset puitteet Tabalín ensiluokkaisille viineille.

Limarín laakso on yksi Chilen pohjoisimmista viinialueista. Laakso sijaitsee 400 kilometriä pohjoiseen Santiagosta, ja alue on herättänyt paljon kiinnostusta viinintuottajissa viime vuosina. Limarí-laakson toisella puolella sijaitsevat Andien korkeat vuoret, mistä Limarí-joki saa alkunsa, ja toisella puolella on Tyynimeri, jonka viileisiin tyrskyihin Limarí-joen vedet laskevat. Limarí-laakson pohjoisrajalta alkaa maailman kuivin aavikko Atacama.

Limarín alue on tunnettu kansallispuistoistaan, kauniista rannoistaan sekä kulttuuri- ja arkeologisista kohteistaan, jotka muistuttavat alueen muinaisista kulttuureista. Limaría kutsutaankin lumotuksi laaksoksi ja maagiseksi paikaksi, koska siellä suoritettiin muinoin erilaisia seremonioita ja rituaaleja. Molle- ja Diaguita -kulttuurit pitivät yhteyttä yliluonnolliseen muiden muassa tulkitsemalla tähtien asentoja. Alueella toimii tänä päivänä useita kansainvälisiä observatorioita, jotka jatkavat tähtien tutkimisen perinteitä kirkkaina öinä. Laakson kiviin hakatut kuvat paljastavat, kuinka asiaan vihkiytyneet poppamiehet lukivat taivasta seisomalla kasvot kohotettuina sitä kohti. Sama tähtiin katsova hahmo esiintyy Tabalín viinien etiketeissä ja kuvastaa sitä, miten laakson taika siirtyy ensiluokkaisen käsityön tuloksena maaperästä viinipulloihin.

Ensimmäiset viinitarhat istutettiin alueelle vuoteen 1549 mennessä, ja alueesta tuli merkittävä viinintuottaja siirtomaa-ajalla. Tuotanto kuitenkin väheni vuosisatoja sitten, koska pääasialliset viinintuotantoalueet sijoitettiin Chilen keskuslaaksoon. Kiinnostus viininviljelyyn Limarín alueella heräsi jälleen 1990-luvulla, kun uudet teknologiat, esimerkiksi kastelumenetelmät, tarjosivat viljelijöille mahdollisuuden istuttaa viiniköynnöksiä näille kuiville maille. Koska alueella sataa vain 90 mm vuodessa, viiniköynnösten kasvatuksessa on tärkeää käyttää tihkukastelua. Kuivat olosuhteet yhdessä kesän aurinkoisten päivien kanssa luovat ihanteelliset olosuhteet laadukkaiden viinien tuotannolle. Laakson topografia ja suora luonnollinen yhteys mereen sallivat viileän aamusumun ja merituulten pääsyn sisämaahan, mikä ylläpitää leutoja lämpötiloja kesällä ja mahdollistaa viinirypäleiden hitaan kypsymisen.

Tabalin viinitarhat sijaitsevat 24 kilometriä länteen Ovallen kaupungista, keskellä ”lumottua laaksoa”. Ilmasto on oivallinen, sillä lämpötila ei koskaan nouse yli 28 asteen ja yöt ovat viileähköjä meren läheisyyden vuoksi. Pitkä kesä kypsyttää rypäleet hitaasti ja sadonkorjuu onkin poikkeuksellisen myöhään. Viña Tabalin viimeisin löytö on Talinayn viinitarha lähellä Fray Jorgen kansallispuistoa, pienessä syrjäisessä laaksossa vain 12 kilometrin päässä merenrannasta. Tämä on Chilen ainoa viinitarha, joka on istutettu puhtaaseen kalkkikivimaaperään (kalkki- tai liitupitoista maata) ja paikka tarjoaa huippuolosuhteet viileän ilmaston iininviljelylle. Tällaista maaperää on hyvin vaikea löytää Chilen viinialueelta, mikä tekee Talinayn viinitarhasta todella ainutlaatuisen. Maaperä vaikuttaa osaltaan siihen, että Talinay-viinit ovat elegantteja, monivivahteisia, luonnollisen hapokkaita, tiiviitä ja tasapainoisia ja niillä on hyvä ikääntymispotentiaali.

Lähde: maahantuojan nettisivut

Pitkästä aikaa tuhtia punaviiniä ja aivan hirveä ikävä Chileen kun luin viinitalon esittelyä. Koska kesä oli niin lämmin, meillä kului ennätysvähän punaviiniä ja paljon roseviiniä. Nyt on kuitenkin lihapatojen ja pihvien aikaa ja juurikin tällaisten punaviinien. Mielestäni oivallinen hinta-laatusuhde. Kannattaa avata ilmaantumaan vähintään tuntia ennen nauttimista. 

Jos talossa on banaanikärpäsiä, estäkää niiden pulloon meno. Ne pilaavat yhdellä pienelläkin käynnillään koko pullollisen viiniä. Meillä niitä on valitettavasti paljon ja viini on todennäköisesti dekantoitava eli kaadettava toiseen kannuun, jossa on korkki. Matkalla viini saa kuitenkin ilmaa ja pysyy silti turvassa pikkukärpäsiltä. 

Tällaisella kattauksella tänä vuonna. Nyt ryntään takaisin keittiöön jatkamaan valmisteluja, jotta ystävät saavat huomenna ruokaa viinien kanssa. Kerron sitten myöhemmin mitä meillä syötiin. 

Kertokaahan tekin mitä teillä on pöydässä? Laittakaa viimevuotiseen tapaan kommenttia blogiin tai Viinipäiväntasauksen tai blogin facebook-sivuille. Nautitaan!

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass QuickEdit
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

 1. Tässä lyömätön pikkukärpäsansavinkki - itse teippasin tuon paperisuppilon vielä astian suulle kiinni teipillä, etteivät pääse karkaamaan yläosasta. Hedelmäpalojen sijaan tein cocktailin hedelmämehusta, viinietikasta ja tipasta tiskiainetta. Toimi uskomattomasti - asunto todella tyhjeni niistä (jos siis tarpeeksi ärsyttävät).
  https://yle.fi/uutiset/3-5437301
  Iloista viinipäiväntasausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kokeillaan siis tänään, kiitos vinkistä! Toivottavasti saadaan ne kiinni :)

   Poista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta