Theme Layout

[Rightsidebar]

Boxed or Wide or Framed

[Framed]

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

[Centred]

Display Grid Slider

No

Grid Slider Styles

[style4]

Display Trending Posts

Display Author Bio

No

Display Instagram Footer

Don´t use my photos without my permission.
Ethän käytä kuviani ilman lupaani.
Copyright ©¸Johanna Koskiranta

Let's Connect

Gluteeniton pullataikina - laskiaispullat


Gluteenittomat pullataikina on ainainen koetinkiveni. Tämä on resepti, jolla olen saanut parhaimmat aikaiseksi, mutta nämäkin ovat parhaita juuri sinä päivänä kuin ne on tehty.

En ole koskaan ollut mikään varsinainen pullien leipoja, vaikka teinkin aiemmin paljon kakkuja ja muita leivonnaisia. Jotenkin näiden gluteenittomien jauhojen käyttö on vienyt innon leipomiseen, koskaan ei tiedä mikä lopputulos on. Käsittääkseni Sunnuntain gluteenittomat jauhot olisivat paremmin leivottavia kuin monet muut, mutta koska ne sisältävät vehnätärkkelystä, ne eivät käy vilja-allergikolle.

Tämä onkin hyvä ottaa esille. Koska nykyään tuotteissa ei enää tarvitse käyttää luontaisesti gluteeniton merkintää, on tuoteluetteloiden kahlaaminen ainoa vaihtoehto selvittää onko tuote luontaisesti gluteeniton vai vain gluteeniton.
Luontaisesti gluteeniton ruokavalio sisältää vain luontaisesti gluteenittomia viljoja (mm. riisiä, maissia, hirssiä, tattaria) ja niistä valmistettuja leivonnaisia, ruokia ja elintarvikkeita, eikä ruokavaliossa käytetä vehnätärkkelyspohjaisia gluteenittomia jauhoja eikä niistä valmistettuja tuotteita. Kaura sopii osalle ja osalle ei.
Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ohra ja ruis sekä kaikki niitä sisältävät ruoat ja elintarvikkeet poistetaan ruokavaliosta. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä kauralla ja vehnätärkkelystä sisältävillä gluteenittomilla erityisruokavaliovalmisteilla. Myöskään kaura ei sovi kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Vehnätärkkelystä, josta gluteeni on poistettu teollisesti, voidaan käyttää aineosana gluteenittomissa jauhoseoksissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa.

Kun kyseessä on vilja-allergia, kuten minulla, tarkoittaa se etten voi käyttää myöskään vehnätärkkelystä. Joten yli puolet kauppojen gluteenittomista tuotteista jää silloin pois. Puhumattakaan kahviloiden valikoimista. Varsinkin nyt kun yritän tervehdyttää suolistoani, yritän olla tämän suhteen tarkkana. 

Jos haluat oikein todella herkullisen täytteen laskiaispullaan, niin kannattaa kurkata adults only -laskiaspullien täyteohjeLuontaisesti gluteeniton pullataikina
(1 pellillinen / 8 pullaa)

2 1/2 dl punaista maitoa
25 g hiivaa
vajaa 1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 1/4 dl sokeria
n. 8 dl vaaleaa luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (Schär Mix C -jauhoseos) tai  Semper fin-mix seosta n. 6-7 dl 
1/2 dl maitojauhetta
100 g voita


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon psyllium, hiiva ja mausteet. Anna seokselle hetki aikaa turvota n. 5 minuuttia.

Lisää sokeri ja kananmunat, sekoita ja kaada joukkoon myös sulatettu voi. 

Sekoita keskenään maitojauhe sekä suurin osa jauhoista ja lisää ne taikinaan. On tärkeää tehdä lisäys tässä järjestyksessä, sillä maitojauhe paakkuuntuu taikinaan, jos sitä ei ensin sekoiteta jauhoihin. Maitojauhe korvaa gluteenittomista jauhoista puuttuvan proteiinin ja taikinasta tulee parempaa koostumukseltaan.

Tunnustele taikinaa ja lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä vehnäjauhoista tehtyä pullataikinaa löysemmäksi.

Muotoile kostein käsin pellillä olevia pullia ja laita pelti lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan.
Voitele pullat kananmunalla ja ripottele reilusti raesokeria ja paista pullan koosta ja uunista riippuen 175-200-asteessa 10-15min. Pullat ovat valmiita, kun pinta on hieman ruskistunut. Anna jäähtyä hetki.

Täytä pullat hillolla ja kermavaahdolla ja halutessasi ripottele päälle tomusokeria. Nauti välittömästi.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glassQuickEdit
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä
2 Comments
Share :

2 kommenttia:

  1. Tulee tehtyä silloin tällöin pullataikina gluteenittomana kun on sukulaisilla keliakiaa, ihana silloin kun kaikki pääsevät nauttimaan laskiaispullista! Kotona teen aina hillon ja kermavaahdon kanssa, mutta jos ostan kahvilasta, valitsen mantelimassalla! Eli molempi parempi : )

    VastaaPoista
  2. Oletko kokeillut tuota Pirkan gluteenitonta pullataikinaa? Toki itse tehty on aina itse tehty, mutta joskus on sentään sallittua vähän oikaista: mielestäni tuo oli hyvänmakuinen ja saa täytettyä ja muotoiltua millaisen pullan sitten haluaakin. Toki, jos se ruokavalioon noin muutoin koostumukseltaan sopii. Voitti myös 2018 vuoden gluteenittoman tuotteen tunnuksen.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos viestistäsi!

.hidden {display: none !important;}

Follow @johanna_koskiranta